Met de vluchtelingenboot naar Oerol - Humanity House
9 juni 2017

Met de vluchtelingenboot naar Oerol

Dit jaar eens niet met de gewone veerboot van Harlingen naar Terschelling en weer terug? Neem dan de vluchtelingenboot van Rederij Lampedusa!

VluchtelingenWerk Nederland

Meneer Vrijdag

12 passagiers kunnen er mee van en naar Oerol op de Meneer Vrijdag, zo heet de boot vrij vertaald. De boot vertrok op 25 juli 2013 vanuit Egypte in de richting van Lampedusa en werd een dag later opgepikt door de Italiaanse kustwacht, met aan boord 217 Eritreeërs en 65 Ethiopiërs. Kunstenaar Teun Castelein kreeg het vaartuig later mee en begon er in Amsterdam zijn Rederij Lampedusa mee.

Een ticket voor de Oerol-overtocht boek je hier. En nu maar hopen dat de Meneer Vrijdag niet, net als vorig jaar, wordt geënterd door de marechaussee!

Bemanning

De vloot van de rederij bestaat uit twee door Italië geschonken ‘vluchtelingenboten’, Meneer Vrijdag en de kleine boot (nog zonder officiële naam). Beide boten zijn gebruikt voor de gevaarlijke overtocht vanuit Afrika naar Europa. De bemanning bestaat voor een groot deel uit (voormalige) vluchtelingen die nu in Amsterdam wonen. Zoals Sami, geboren in Ethiopië, maar zijn ouders komen uit Eritrea. “Ik vond het aan de ene kant leuk om opnieuw op een boot te zitten en aan de andere kant eng. Je moet een van die twee kiezen. Ik koos ervoor me hier veilig te voelen.”

Gratis vaartochten in Amsterdam

Ga je niet naar Oerol maar wil je wel een keer een tochtje maken? Geen probleem! Je kunt ook gratis mee met Rederij Lampedusa op grachtentocht in Amsterdam, waarbij je te horen krijgt hoe immigratie de stad heeft gevormd. Of scheep in op de tweemaandelijkse ‘Vrijdagmiddag op de Meneer Vrijdag’. Wel zelf eten en drinken meenemen. En aan boord je verhalen delen!

Bron: Rederij Lampedusa, The Guardian, NOSop3, Het Parool

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: