Mexicaanse activiste ontvangt Mensenrechtentulp 2017 - Humanity House
8 december 2017

Mexicaanse activiste ontvangt Mensenrechtentulp 2017

De Mexicaanse Graciela Pérez Rodríguez krijgt dit jaar de Mensenrechtentulp voor haar strijd voor familieleden van vermiste personen. Minister Zijlstra reikt de prijs vandaag aan haar uit.

Hivos

Vijf jaar geleden veranderde het leven van de Mexicaanse Graciela Pérez Rodriguez voorgoed. Haar enige dochter, broer en twee neven verdwenen toen namelijk op de terugweg van hun reis in de Verenigde Staten. Ze raakten vermist in de grensregio Tamaulipas, waar niet de politie maar militairen de openbare orde proberen te bewaren.

Zelf in actie

Toen de autoriteiten haar in reactie op de vermissing lieten weten dat ze geen zoekactie zouden starten omdat het in Tamaulipas ‘zeer gevaarlijk’ is, kon ze niet anders dan zelf in actie komen.

Graciela heeft zich inmiddels ontpopt tot een belangrijke voorvechter van gerechtigheid voor familieleden van verdwenen personen in Mexico. Ze heeft zich als leek verdiept in forensische wetenschap en is mede-oprichter van Forensic Citizen Science. Dit collectief van familieleden van vermiste personen in Mexico heeft onder meer een DNA-databank door en voor burgers opgezet. Die helpt bij het identificeren van teruggevonden slachtoffers van verdwijning.

Bedreigingen

In Mexico woedt in een aantal regio’s, waaronder Tamaulipas, een hevige strijd tussen drugkartels en de overheid. De strijd heeft door de jaren heen honderdduizenden slachtoffers geëist, vele duizenden mensen worden vermist. Zo zijn er sinds begin dit jaar tot aan augustus al ruim 2.400 personen als vermist gerapporteerd.

Wie zich verzet tegen de criminelen van de drugskartels is zijn of haar leven niet zeker. Graciela leeft vanwege haar activiteiten onder constante hoogspanning. Ze wordt permanent in de gaten gehouden door overheidsdiensten en ontvangt geregeld bedreigingen van bendeleden. Onze partner Hivos helpt Graciela om zichzelf te beschermen en haar veiligheid te waarborgen, zowel online als op straat.

Mensenrechtenverdedigers zoals Graciela zijn onmisbaar in de strijd voor een betere wereld.

Mensenrechtenprijs

Voor haar moedige inzet ontvangt Graciela vandaag de Mensenrechtentulp 2017. De Mensenrechtentulp is een jaarlijkse prijs van de Nederlandse regering voor mensenrechtenverdedigers. Aan de prijs is een bronzen beeld en een bedrag van 100.000 euro verbonden.

Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) overhandigt de prijs aan Graciela: ‘Ondanks de moeilijke omstandigheden waarin zij werkt, zet Graciela zich onverminderd in voor de zoektocht naar verdwenen personen in Mexico. Mensenrechtenverdedigers zoals Graciela zijn onmisbaar in de strijd voor een betere wereld. Alleen met druk van binnenuit is echte verandering mogelijk.’

Bron: Hivos en Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: