22 september: Open azc dag - Humanity House
14 augustus 2018

22 september: Open azc dag

Op zaterdag 22 september vindt de Open azc dag plaats. Kom tussen 13.00-16.00 uur kijkje nemen in een azc bij jou in de buurt.

VluchtelingenWerk Nederland

Ben je benieuwd hoe het dagelijks leven in een azc er uit ziet? Op zaterdag 22 september 2018 tussen 13.00 – 16.00 uur is de Open azc dag. Veel asielzoekerscentra in Nederland openen die dag hun deuren voor publiek. Van rondleidingen, ontmoetingen, muziek, hapjes en drankjes; verwacht een kleurrijke en leerzame middag samen met (nieuwe) buren.

De Open azc dag is een initiatief van het COA, het Ministerie van Justitie en Veiligheid (IND en DT&V) en VluchtelingenWerk Nederland. De landelijke open dag wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Vorig jaar trok de Open azc dag ruim 27.000 bezoekers.

Elkaar ontmoeten
Met het openstellen van de deuren van azc’s willen de organisaties vluchtelingen en asielzoekers een gezicht geven en bezoekers uitnodigen met hen in gesprek te gaan. Er zijn rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Organisaties vertellen meer over hun werkzaamheden op een opvanglocatie; de toelating, registratie, opvang en de begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terug naar het land van herkomst.

Nationale Burendag
De Open azc dag vindt plaats op Nationale Burendag. De organisaties willen hiermee benadrukken dat asielzoekers buren zijn van ons allemaal. Het Oranjefonds organiseert Nationale Burendag omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Het COA, Ministerie van Justitie en Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland sluiten zich hier van harte bij aan.

Locaties
Deze locaties openen hun deuren op de Open azc dag:
Unit Noord: Assen, Drachten, Emmen, Hoogeveen, St. Annaparochie, Sneek, Ter Apel, Zweeloo

Unit Midden-Noord: Almelo, Almere, Amsterdam (Willinklaan), Den Helder (Doggershoek), Dronten, Hardenberg, Heerhugowaard, Luttelgeest

Unit Midden-Zuid: Amersfoort, Arnhem Vredenburg, Arnhem Elderhoeve, Harderwijk, Katwijk, Leersum, Nijmegen (Dommer van Poldersveldtweg), Rijswijk, Rotterdam, Utrecht (Joseph Haydnlaan), Wageningen (Bosrandweg), Winterswijk, Zutphen

Unit Zuid: Baexem, Budel-Cranendonck, Echt, Gilze, Grave, Heerlen, Maastricht, Middelburg, Oisterwijk, Overloon, Weert

Op de www.openazc.nl is meer informatie te vinden over de Open azc dag.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: