Red mensen vanuit je 'luie' stoel - Humanity House
23 augustus 2017

Red mensen vanuit je 'luie' stoel

Het Rode Kruis roept mensen op om de kaart van Nepal, Bangladesh en India online in te tekenen om de slachtoffers van de overstromingen te helpen. Doe ook mee!

Het Rode Kruis

Overstromingen en aardverschuivingen teisteren sinds een week Nepal, Bangladesh en India. Naar schatting zijn er al ruim 800 doden en zo’n 24 miljoen slachtoffers van het natuurgeweld. En doordat de regen aanhoudt, is de angst groot dat de situatie alleen maar verslechtert. Alle reden voor hulporganisaties als het Rode Kruis om bij te springen, maar zij hebben een probleem: er zijn vaak geen actuele kaarten van de getroffen gebieden.

Doordat grote gebieden nog niet goed in kaart zijn gebracht, verloopt de hulpverlening moeizaam. Sommige dorpen zijn totaal afgesloten van de buitenwereld maar door de gebrekkige informatie weten hulpverleners niet precies waar deze getroffen dorpen liggen en hoe erg de situatie dus is.

Om delen van Nepal, Bangladesh en India beter in kaart te brengen is het Rode Kruis een nieuwe actie begonnen. De organisatie roept mensen op om de kaart online in te tekenen: crowd mapping. Aan de hand van satellietbeelden kunnen wegen, gebouwen, rivieren en open plekken gedocumenteerd worden en kan zo een actuele kaart gemaakt worden. Zie het filmpje hieronder hoe dit in zijn werk gaat.

Help ook mee!

Wil jij zelf ook meehelpen? Dat kan, graag zelfs! Ervaren vrijwilligers controleren alle bijdrages, dus het is niet erg als je nog geen ervaring hebt met dit werk. Een half uur van jouw tijd kan hulpverleners al aan zeeën van waardevolle informatie helpen. Zo lever je dus een grote bijdrage, en dat gewoon vanuit je luie stoel. Meld je snel aan via de website van het Rode Kruis.

Bron: Rode Kruis, Volkskrant

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: