Robin de Puy portretteert 50 oude en nieuwe Hagenaars - Humanity House
19 september 2017

Robin de Puy portretteert 50 oude en nieuwe Hagenaars

Vijftig Hagenaars zijn op 16 en 17 september geportretteerd in het Humanity House door Fotograaf des Vaderlands Robin de Puy. Een kijkje achter de schermen bij ‘Studio Aleppo’.

Een beetje onwennig zit Janet in de pop-up fotostudio. Maar fotografe Robin de Puy heeft maar een paar woorden nodig om haar op haar gemak te stellen. “Je kin een stukje naar beneden. Iets meer naar me toe draaien. Ja, prima. Kijk, je staat er al op!” De 27-jarige uit Oeganda, die sinds 3 jaar in Den Haag woont, bewondert haar portret. “Het is een krachtig beeld, ik ben er blij mee.”

Janet is een van de mensen die zich liet portretteren voor Studio Aleppo [Den Haag]. Voor dit project zette topfotografe Robin de Puy in één weekend vijftig Hagenaars op de foto. Sommigen wonen al hun hele leven in Den Haag, anderen zijn recent aangekomen na een vlucht uit hun vaderland. De portretten dagen je uit om stil te staan bij je beeld over ‘de vluchteling’.

“Het is grappig dat de meeste mensen altijd uitgaan van verschillen tussen oude bewoners van een land en vluchtelingen. Ik denk dat er veel meer overeenkomsten zijn dan verschillen”, zegt De Puy. “Door iedereen op dezelfde manier in de studio te fotografen hoop ik dat mensen zich herkennen in elkaar. Identificatie zorgt, denk ik, voor meer begrip.”

Bekijk in het filmpje hoe het eraan toe ging.

De foto's zien?

De prachtige foto’s van De Puy zijn van 20 september tot en met 30 oktober te zien in het Humanity House. Hier zijn ook de negatieven en glasplaten te bezichtigen die de Syrische fotograaf Issa Touma in de puinhopen van Aleppo vond. Deze portretten – van mensen van wie het lot onbekend is – vormden de aanleiding voor het project Studio Aleppo. Lees meer over het project op de tentoonstellingspagina.

Kun je niet naar Den Haag komen? Bekijk een selectie van de portretten in een speciale bijlage van Den Haag Centraal of in de Vrij Nederland van november.

Alle portretten en statements worden daarnaast op de online galerij www.studioaleppo.eu gepubliceerd. Door Studio Aleppo uit te rollen naar verschillende locaties in Europa, vormt de galerij een groeiend archief van huidige en nieuwe inwoners van ons continent.

  • Sufiyan Abdullah & Martina. Robin de Puy - Humanity House
  • Studio Aleppo Robin de Puy - Humanity House
  • Studio Aleppo Robin de Puy - Humanity House
  • Studio Aleppo Robin de Puy - Humanity House
  • Studio Aleppo Robin de Puy - Humanity House
  • Interview met deelnemers Studio Aleppo. Foto Fred Ernst - Humanity House
  • Studio Aleppo. Foto Fred Ernst - Humanity House
  • Studio Aleppo. Foto Fred Ernst - Humanity House

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: