Rohingya vluchtelingen in Bangladesh springen bij als gezondheidswerkers tijdens de coronacrisis - Humanity House
4 augustus 2020

Rohingya vluchtelingen in Bangladesh springen bij als gezondheidswerkers tijdens de coronacrisis

Saidul Karim gaat elke dag langs de tenten van de mensen in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, Kutupalong in Bangladesh.

Meer dan een miljoen Rohinya inwoners zijn op de vlucht als een gevolg tientallen jaren van discriminatie, staatloosheid en gericht geweld in Rakhine, Myanmar. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen zoeken onderdak in vluchtelingen kampen in Bangladesh. Dit vaak onder slechte omstandigheden. De overgrote meerderheid die is aangekomen tijdens de toestroom hebben onderdak gezocht in en rondom de vluchtelingenplaatsen Kutupalong en Nayapara in Bangladesh. 

Saidul Karim is één van de 1400 opgeleide Rohingya vluchtelingen die tijdens de coronacrisis bijspringen als gezondheidswerker. De families waar hij op bezoek gaat, kennen hem goed. Hij bezoekt hen elke twee weken sinds hij is begonnen met het vrijwilligerswerk. Hij deelt informatie met de families over gezondheid en hygiëne terwijl hij ook alert is op signalen die op corona kunnen wijzen. De gezondheidswerkers registreren tijdens de coronacrisis ook geboortes, sterfgevallen en fungeren als een brug tussen vluchtelingen en de gezondheidscentra. Zo hoeven de mensen in het kamp zich zo min mogelijk te verplaatsen, wat de kans op verspreiding van het virus verkleint.

Gezondheidswerkers zijn onmisbaar

De opgebouwde vertrouwensband met de families waar Saidul op bezoek gaat is van groot belang. Omdat mensen hem vertrouwen kan hij verspreiding van fake news tegengaan en de families praktische informatie geven waar zij direct iets aan hebben. “Mensen vertellen ons dat ze bang zijn,” zegt Saidul. “Ze hebben gehoord hoe gevaarlijk het coronavirus is en dat er wereldwijd mensen aan sterven.”

Saidul bezoekt nu 150 huishoudens per week. Hij legt families uit hoe ze zichzelf en hun familie kunnen beschermen tegen het virus. Ook vertelt hij ze welke symptomen mensen hebben die besmet zijn met het coronavirus. Als Saidul mensen met dergelijke symptomen ziet, raadt hij hen aan om zich te laten testen bij het gezondheidscentrum. Ook legt hij ze uit welke hulp ze kunnen krijgen bij de isolatiefaciliteit. Veel mensen zijn namelijk bang om zich te laten testen. “Wij leggen hen uit dat ze hun familie kunnen infecteren als ze zich niet op tijd laten behandelen.” Hij is erg blij dat hij op deze manier kan bijdragen aan zijn gemeenschap.

Dit is het beste werk wat ik kan doen voor mijn gemeenschap. Ik wil blijven werken als gezondheidswerker omdat ik er zo voor kan zorgen dat ze veilig blijven

Gelukkig zijn er nog niet veel Rohingya vluchtelingen in de kampen besmet met het coronavirus. Echter kan dit snel veranderen. Dr. Asma Absari legt uit dat het aantal besmettingen waarschijnlijk geen realistisch beeld geeft, “de grootste uitdaging is mensen overhalen zich te laten testen. Gelukkig helpen de vrijwilligers ons om de gemeenschap te bereiken, zodat ze ook van andere vluchtelingen horen dat het belangrijk is om getest te worden.”

Lees hier het hele artikel van UNHCR over de hulp van Rohingya vluchtelingen in Kutupalong.

Beeld: UNHCR

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: