Rohingya-vluchtelingen stelselmatig vermoord, gemarteld of verkracht - Humanity House
27 maart 2017

Rohingya-vluchtelingen stelselmatig vermoord, gemarteld of verkracht

In het noordwesten van Myanmar is het leger een operatie begonnen. Veel Rohingya gaan gebukt onder moorden, martelingen en verkrachtingen.

Rohingya, een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar

Het leger in Myanmar is een operatie begonnen in het noordwesten van het land. Hier wonen de meeste Rohingyas, een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische land. Sinds de operatie is begonnen, komen er steeds vaker berichten binnen over moorden, martelingen en verkrachtingen onder deze bevolkingsgroep.

“Twaalf militairen drongen om vier uur ’s nacht mijn huis binnen. Acht militairen vertrokken weer, maar vier bleven. Ze verkrachtten me een voor een, gedurende anderhalf uur.” De 16-jarige Akhtara wist na de vreselijke gebeurtenis met hulp van dorpsgenoten te vluchten uit het noordwesten van Myanmar en zit nu veilig in een vluchtelingenkamp in buurland Bangladesh.

De Rohingya-mannen hebben het net zo zwaar. Als ze niet vermoord of gemarteld worden, dan wacht hen in veel gevallen een zware mishandeling. De 70-jarige Shamsu zegt: “Ze sloegen me met de achterkant van een geweer”. Dit gebeurde al een paar weken geleden, maar hij kan nog steeds niet lopen.

Ook Mohammad Idris, een twintiger, is zwaar toegetakeld door het leger. “Ze hebben ons zo hard mishandeld. Ze hebben me geslagen en mijn vader en één van mijn broers gedood.”

Bron: NOS

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: