Schermverhalen: Coördinator Educatie Audrey Mussoni - Humanity House
EN
Blog
25 mei 2020

Schermverhalen: Coördinator Educatie Audrey Mussoni

Wie werken er achter de schermen bij Humanity House? En hoe beleven zij deze vreemde tijd waarin Humanity House gesloten is?

Audrey Mussoni is Coördinator Educatie bij Humanity House. Samen met Educatiemedewerker Micha Knoester is ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van educatieve programma’s bij Humanity House en de begeleiding van museumdocenten. Humanity House biedt lessen aan voor leerlingen vanaf groep 7 van het primair onderwijs tot en met studenten in het hoger onderwijs. Met deze lessen probeert Humanity House invoelbaar te maken hoe kwetsbaar vrede eigenlijk is en wat er gebeurt met mensen wanneer vrede, vrijheid en veiligheid in gevaar komen. 

Op een normale doordeweekse dag ontvangen we al gauw vijf schoolgroepen per dag. Naast de schoolgroepen ontvangen we ook regulier bezoek, en zijn we beschikbaar voor partijen die een zaal willen huren. Dat kan een logistieke uitdaging zijn, maar onze bezoekers geven vooral sfeer aan ons pand en leven aan onze missie.

Hoewel we druk bezig zijn met het omzetten van onze activiteiten naar (digitaal) materiaal dat op afstand te gebruiken is, zijn we geboren uit een overtuiging dat abstracte thema’s als vrede, veiligheid en vrijheid doormiddel van interactie (ontmoeting, gesprek en ervaring) het beste invoelbaar gemaakt kunnen worden. Dat we die interactie, zeker met jonge doelgroepen, op dit moment niet aan kunnen gaan is een gemis.

Dat we de interactie, zeker met jonge doelgroepen, op dit moment niet aan kunnen gaan is een gemis.

Daarentegen vind ik het wel enorm tof om te zien hoe het culturele veld weet om te gaan met deze abrupte omslag. Er duiken allerlei leuke initiatieven op waar ik inspiratie uit put. Ook is het een interessante uitdaging geweest om ons werk zo goed mogelijk voort te zetten. Zo zijn we eerder dit jaar begonnen met een onderzoek naar het mbo, wat we nu voor een groot deel op afstand uitvoeren.

Met het onderzoek hopen we te ontdekken wat jongeren op het mbo belangrijk vinden voor een vreedzame(re) en veilige(re) wereld en wat hen interesseert en inspireert. Hiermee willen we onze programmering zo goed mogelijk aan laten sluiten op hun belevingswereld. Zo hebben we een researchgroep gevormd van enthousiaste studenten die deze maand kritisch keken naar de programma’s van Humanity House en nadachten over de vraag ‘Wat betekent vrede voor jou?’. Hieruit proberen zij een nieuw programma-voorstel te vormen waarin deze visie wordt uitgedragen aan hun medestudenten. Wij willen graag weten welke rol zij daar voor zichzelf en hun leeftijdgenoten in zien en hoe deze boodschap op een aansprekende manier, in de vorm van een educatief programma, kan worden gedeeld met andere studenten van het mbo.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: