Scholen weer open in Oost Aleppo - Humanity House
8 februari 2017

Scholen weer open in Oost Aleppo

Nu begin 2017 het geweld in Aleppo afneemt, zijn 23 basisscholen weer open gegaan.

UNICEF

Nu het geweld in Aleppo af neemt zijn in de afgelopen weken 23 basisscholen weer open gegaan. Dit betekent dat bijna 6500 kinderen weer naar school toe kunnen volgens onze partner UNICEF. Naast lessen en schoolspullen biedt UNICEF ook voorlichtingen over onontploft oorlogsmateriaal voor de kinderen en hun ouders. Bovendien kunnen kinderen op verschillende opvangplekken in Aleppo terecht voor psychologische hulp om om te gaan met de trauma’s die zij in de gevechten op hebben gelopen.

Strijd om Aleppo

De Syrische burgeroorlog bereikte Aleppo in 2012 toen rebellen Aleppo stad binnenvielen. Er ontstond al snel een scheidingslijn tussen west Aleppo, in de handen van de overheid, en oost Aleppo, in handen van rebellen. Het stadscentrum en het platteland ten noorden en ten zuiden van de stad vormde hierna het middelpunt in de gevechten tussen zowel de overheidstroepen, de rebellen, buitenlandse support en radicale groeperingen zoals IS.

In 2016 kregen de overheidstroepen van president Assad door steun vanuit Iran en luchtsteun van Rusland de overhand in de strijd om Aleppo. Het oosten van de stad, rebellen gebied, werd begin september belegerd door overheidstroepen en later die maand werd een groot offensief ingezet tegen de door rebellen bezette gebieden. In dit offensief speelde bombardementen vanuit Rusland een grote rol.

De moeilijke en gevaarlijke situatie in Oost Aleppo was eind 2016 veel in het nieuws. De overheidstroepen hadden na een korte staakt het vuren de aanval groots ingezet en de situatie in Oost Aleppo werd steeds moeilijker. Via social media kwamen er veel berichten naar buiten van burgers die in Oost Aleppo vast zaten. Na internationale druk werden burgers en rebellen die zich overgaven vlak voor de kerst uit Oost Aleppo geëvacueerd.

Weer naar school

Sinds het conflict in en rondom Aleppo is afgenomen keren mensen langzaam maar zeker terug naar de gehavende stad. In Idlib en op het westelijke platteland van Aleppo heeft UNICEF ‘School in a Box’ kits geleverd. In deze kisten zitten alle lesbenodigdheden voor een schoolklas. Hier kunnen in totaal 90.000 kinderen onderwijs mee krijgen.

 

"School zorgt ervoor dat kinderen een dagelijkse routine krijgen. Ze kunnen er spelen, leren en weer even kind zijn." Hanaa Singer, directeur van UNICEF Syrie

Een van de kinderen die door UNICEF weer naar school kan is Ghalia (7), zij is erg blij om nu weer naar school te kunnen. Twee jaar geleden vluchtte ze met haar familie uit Aleppo naar de kust. Vorige maand, toen de gevechten afnamen, keerden ze net als veel andere gezinnen terug. “Ik heb mijn huis en mijn vrienden heel erg gemist.

source: UNICEF 

 

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: