Spelende robot past zich aan op jouw gedrag - Humanity House
13 april 2018

Spelende robot past zich aan op jouw gedrag

24 april praten we over de robotisering van oorlog. Dit doen we onder het toeziend oog van… een robot! Machina Ludens laat de mogelijkheden zien van kunstmatige intelligentie.

vfonds Fonds 1818 Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het is een imposante vertoning, de drie meter hoge robot Machina Ludens. In eerste instantie lijkt het nog onschuldig omdat de robot aan het spelen is. Maar naarmate je nadert, wil de robot zijn spel beschermen. Je merkt snel genoeg wanneer je te ver gaat. De robot wordt boos en zal zich groot maken. Alles om zijn spel te verdedigen.

Machina Ludens is een werk van kunstenaar Freerk Wieringa. Freerk vertelt op zijn website: “De figuur relativeert zijn eigen groteske uiterlijk door zijn kinderlijke gedrag en geeft daarmee een humoristische uitleg van waar de techniek nu staat. Machina Ludens beeldt de ontwikkeling van zelflerende kunstmatige intelligentie uit door gebruik te maken van zelflerende algoritmen.”

Freerk studeerde af als beeldhouwer aan de kunstacademie in Arnhem. Hij maakte daar al veel sculpturen van staal. Tegenwoordig richt hij zich vooral op robotica. Sciencefictionfilms als Iron Man worden bijna realiteit in de installaties van Freerk. De kunstenaar smeedt mechanische pony’s, honden en gorilla’s, maar vooral ook ‘menselijke’ robots.

Bekijk hieronder (vanaf 3:05) ander werk van, en een interview met Freerk tijdens Dutch Design Week 2017 in Eindhoven. Tekst gaat hieronder verder.

Robot op het podium

Op 24 april kun je Machina Ludens in ‘levende lijve’ aanschouwen tijdens het programma De robotisering van oorlog. We praten die avond over hoe Nederland zich moet opstellen binnen de VN-discussie over robotisering. Ook onderzoeken we de relatie tussen mens en robot. In hoeverre heeft de mens nog controle over robots en artificiële intelligentie? En hoe blijven we in controle, ondanks de toenemende afhankelijkheid van technologie?

Ervaar het 24 april zelf door voorafgaand aan het programma alvast de zaal in te lopen. Ga in interactie met Machina Ludens. Maar wees gewaarschuwd: als je je gedrag niet aanpast, maak je de robot boos.

Freerk Wieringa - Machina Ludens - Humanity House

De Robotisering van Oorlog is een programma uit de programmareeks Alternatieve Veiligheidsraad. Kijk in onze agenda welke programma’s we nog meer organiseren in deze reeks. Lees op ons blog alle verhalen die over de Veiligheidsraad gaan.

Bron: Freerk WieringaCreators

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: