Staatloosheid voor 2024 de wereld uit - Humanity House
11 maart 2019

Staatloosheid voor 2024 de wereld uit

Wereldwijd zijn er zo’n 10 miljoen mensen staatloos. UNHCR startte een campagne om voor 2024 staatloosheid de wereld uit te helpen. Help jij mee?

Als je wordt geboren, krijg je meestal dezelfde nationaliteit als je ouders of de nationaliteit van het land waar je bent geboren. Maar dat geldt niet voor iedereen. Wereldwijd zijn er naar schatting 10 tot 15 miljoen mensen staatloos. Zij hebben geen land waar ze officieel toe behoren.

Wat is staatloosheid precies?

Als je staatloos bent, heb je geen officiële nationaliteit en dus geen paspoort of andere officiële documenten. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het land waar je woont uiteenvallen in kleine staten, waarbij elke nieuwe staat moet aangeven wie zij als staatsburger beschouwt. Ook kan er sprake zijn van discriminatie: bijvoorbeeld wanneer de autoriteiten weigeren nationaliteit te verstrekken op basis van etniciteit, taal of godsdienst. En je kunt staatloos worden door gebrekkige wetgeving.

Als je staatloos bent, beschouwt geen enkel land je als staatsburger, waardoor je mensenrechten niet worden beschermd. Zo mag je niet werken, kun je geen opleiding volgen, niet trouwen, geen huis kopen, niet vrij reizen en je hebt geen toegang tot medische zorg.

Neem bijvoorbeeld Kavita (22) uit Maleisië. Ze wil graag als tekenlerares werken, maar  wordt niet toegelaten tot een opleiding, omdat ze staatloos is. Ook kan ze geen baan krijgen op de plaatselijke kleuterschool, omdat ze geen bank- of pensioenrekening kan openen.

#IBelong

De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR wil voor 2024 staatloosheid uitbannen en voert daarvoorde campagne #IBelong tegen staatloosheid.

Elke tien minuten wordt er een kind geboren zonder nationaliteit, daarom zet UNHCR zich in om staatloosheid te voorkomen, staatlozen te identificeren en ze te beschermen, met als doel om staatloosheid uit te bannen. De organisatie werkt hiervoor ook samen met overheden.

Ook jij kunt een steentje bijdragen aan het beëindigen van staatloosheid. Teken de petitie via de site van UNHCR.

Wil je meer weten over staatloosheid en wat voor effect dit heeft op iemands leven? Bezoek de ervaringsreis bij het Humanity House en ontmoet Aiham!

Fotocredits: UNHCR

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: