Kijk terug: Wat is de kracht van media voor mensenrechten? - Humanity House
25 februari 2019

Kijk terug: Wat is de kracht van media voor mensenrechten?

Op 23 januari gingen drie sprekers uit Nigeria, Koeweit en Turkije in gesprek over nieuwe en oude vormen van media en hoe deze ingezet kunnen worden voor mensenrechten.

Nieuws en verhalen zijn meer dan ooit toegankelijk voor mensen van over de hele wereld. Sociale media bieden een platform voor mensenrechtenactivisten en ondervertegenwoordigden in de samenleving, zoals vrouwen en LGBT gemeenschap. Maar hoe kunnen mensenrechtenactivisten media het beste gebruiken? Hoe kunnen nieuwe vormen van media bijdragen aan dialoog, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten?

Drie sprekers uit Nigeria, Koeweit en Turkije zijn met elkaar en het publiek in gesprek gegaan over de kracht van media en hoe media ingezet kan worden voor mensenrechten.

Over de sprekers

  • Engin Onder (Turkije) is de mede-oprichter van 140journos, de trending nieuwe media-uitgever in Turkije. Hij kreeg de naam “The Man Transforming Journalism in Turkey” in de serie “Next Generation Leaders” van TIME Magazine in 2015. Engin is sinds 2012 constant bezig geweest met het begrijpen, analyseren en vertellen over Turkije.
  • Ummi Bukar (Nigeria) is een genderrechtenactivist. Ze heeft zich gespecialiseerd in media en hoe dit kan bijdragen aan het creëren van platforms voor de ondervertengewoordigden in de samenleving. Ummi heeft onder andere een documentaire gemaakt over de rol van vrouwen in vrede en veiligheid, en over hoe conflicten de rolpatronen in een conservatieve moslimsamenleving hebben veranderd.
  • Atyab Al-Shatti (Koeweit) is advocaat, schrijver en journalist voor de krant Kuwait Times. Atyab combineert op dit moment werken als de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Koeweit Society for Human Rights met praktijkrecht bij het advocatenkantoor Al Adwani. Als mensenrechtenactivist richt ze zich vooral op de mensenrechtensituatie in de golfregio. Naast haar werk als advocaat, publiceerde Atyab twee romans en schrijft zij voor het juridische gedeelte van de krant Arab Times.
  • Nana Akosua Hanson (Ghana) is de moderator. Nana is een culturele producent in Ghana. Ze organiseert artistieke evenementen en publieksgesprekken over onderwerpen rondom sociale rechtvaardigheid.

Bekijk hier de beelden van:

Ummi Bukar (Nigeria)

Atyab Al-Shatti (Koeweit)

Engin Onder (Turkije)

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: