Kijk terug: vijf jaar na aanval IS op Yezidi's - Humanity House
EN
Blog
7 augustus 2019

Kijk terug: vijf jaar na aanval IS op Yezidi's

Op 3 augustus was het vijf jaar geleden dat de Yezidi-gemeenschap in Irak werd aangevallen door strijders van IS. Tijdens HagueTalks stonden we bij die gebeurtenis stil. Kijk hier terug.

Hivos

Vijf jaar geleden vielen IS-strijders de Yezidi-gemeenschap in Irak aan. Vele mannen werden vermoord en duizenden vrouwen en kinderen ontvoerd, verkocht en misbruikt. In Irak is de terreur van IS nu grotendeels gestopt, maar het heeft diepe sporen achtergelaten in de gemeenschap.

Tijdens deze HagueTalks stonden we stil bij de aanval op de Yezidi-gemeenschap en bij de huidige situatie van Yezidi-vrouwen in Irak. Drie dappere vrouwen – Layla, Behar en Kazheen – deelden hun verhaal.

Layla Tallou

Layla Tallou komt uit de Yezidi-gemeenschap in Noord-Irak en is bijna drie jaar lang gevangen gehouden door IS strijders. Layla: “Ik dacht: ik kan de hele dag blijven rouwen, maar dan verandert er niets. Als ik mijn verhaal deel, zal de internationale gemeenschap het horen.”

Behar Ali

Behar Ali biedt met haar organisatie EMMA psychosociale hulp aan vrouwen die ontvoerd werden door IS. “Er kloppen vrouwen bij ons aan wiens hele familie door IS is vermoord. Het leed dat velen van hen hebben doorstaan is onvoorstelbaar.”

Kazheen Jalal

Kazheen Jalal werd in ballingschap geboren en gebruikt nu haar ervaringen om een betere toekomst voor de Yezidi-vrouwen te creëren. “I droom ervan om vrouwen in staat te stellen om een samenleving op te bouwen met hun stemmen.”

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: