Luister terug: Een onbekend verzetsverhaal uit Auschwitz - Humanity House
7 maart 2019

Luister terug: Een onbekend verzetsverhaal uit Auschwitz

Op 5 maart vertelde de Poolse professor Marek Kornat het verhaal van Witold Pilecki, een Poolse geheim agent die tijdens WOII vrijwillig naar Auschwitz ging voor een verzetsoperatie.

Hoewel de gruwelverhalen van concentratiekamp Auschwitz breed bekend zijn, zijn sommige verzetsverhalen uit het kamp onbekender. Hieronder valt ook het verhaal van de Poolse geheim agent Witold Pilecki. Hij ging vrijwillig naar Auschwitz voor een verzetsoperatie, om daar als gevangene informatie te verzamelen. De Poolse historicus Marek Kornat geeft een lezing over dit weinig bekende verhaal.

Met gevaar voor eigen leven richtte Pilecki een verzetsbeweging op waarmee hij in 1943 het kamp ontvluchtte. Hierna kon hij de wereld vertellen wat er daadwerkelijk gebeurde binnen de muren van Auschwitz. Het resultaat was het Witold’s Report: het eerste uitgebreide inlichtingenrapport over Auschwitz en de donkere feiten van de Holocaust.

De Poolse professor Marek Kornat (Historic Institute of the Polish Academy of Science) gaf een lezing over het verhaal van Witold Pilecki. Na zijn lezing volgde een  gesprek onder leiding van Iwona Gusc.

Over de sprekers

  • Professor Kornat is historicus, gespecialiseerd in moderne geschiedenis en buitenlandse politiek van Polen. Als auteur van verschillende publicaties, boeken en artikelen staat hij bekend als een bekend historicus in diplomatie, internationale betrekkingen en buitenlandse politiek van Polen.
  • Dr. Iwona Gusc is een onafhankelijke onderzoeker bij de Webster University in Leiden. Hiervoor werkte zij voor het NIOD Instituut voor oorlogs- holocaust- en genocidestudies in Amsterdam.

Dit programma werd georganiseerd door de Ambassade van de Republiek Polen en het Pilecki Institute.

Luister het programma hier terug.

 

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: