Luister terug: Wat als humanitaire hulp het conflict verlengt? - Humanity House
7 februari 2019

Luister terug: Wat als humanitaire hulp het conflict verlengt?

Op woensdag 6 februari spraken we met Jok Madut Jok, Ton Huijzer, Bram Jansen en Akke Boere over de onbedoelde gevolgen van humanitaire hulp tijdens conflicten. Luister hier het gesprek terug.

Humanitaire hulp moet mensenlevens redden tijdens oorlog of conflict. Maar wat als humanitaire hulp onderdeel wordt van het conflict? Tijdens deze tweede editie van Humanitaire Hangijzers praten we met de Zuid-Sudanese wetenschapper Jok Madut Jok over de onbedoelde gevolgen van humanitaire hulp tijdens conflicten en hoe de humanitaire sector hier mee om kan gaan.

In 2017 waarschuwden humanitaire organisaties voor een ernstige hongersnood in Zuid-Sudan. In Nederland organiseerde Giro555 een campagne om geld in te zamelen. Jok Madut Jok, directeur van de Zuid-Sudanese denktank Sudd Institute, vindt dat deze buitenlandse hulp aan zijn land stoppen. Volgens hem is de hulp een cruciaal onderdeel van het conflict en houdt het de oorlog in stand. Met voedselhulp voeden de humanitaire organisaties ook de legers die met elkaar vechten en geeft het de politieke leiders van Zuid-Sudan een alibi voor hun falen om voor hun eigen volk te zorgen: “Als de internationale gemeenschap niet zou bijspringen, dan voelen zij zich misschien geroepen om te voorkomen dat mensen blijven doodgaan.”

Tijdens deze editie van Humanitaire Hangijzers geeft Jok Madut Jok een korte keynote speech over de onbedoelde gevolgen van humanitaire hulp in Zuid-Sudan en andere Afrikaanse landen. De keynote speech wordt gevolgd door een gesprek met hem en sprekers uit de humanitaire sector.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: