Trainingen geven Yezidi-vrouwen eindelijk weer wat perspectief - Humanity House
15 november 2017

Trainingen geven Yezidi-vrouwen eindelijk weer wat perspectief

Trainingen, zoals fotografie, ICT en theater geven gevluchte Yezidi-vrouwen eindelijk weer energie en moed om vooruit te kijken.

Hivos

Duizenden vrouwen zijn in Irak de afgelopen jaren ontvoerd door IS. Veel van hen zijn Yezidi; een religieuze minderheid in het land. Vrouwen die ontsnapt of bevrijd zijn, keren het liefst terug naar hun dorp, maar dat is vaak verwoest of het is er nog niet veilig genoeg. Daarom komen ze terecht in één van de grote Iraakse vluchtelingenkampen.

Jantine van Herwijnen van Hivos bezocht in oktober een vluchtelingenkamp in Irak. Ze geeft aan dat vooral jonge vrouwen worstelen met het gevoel dat hun levens stil staan. “Er is bijvoorbeeld alleen basisonderwijs in het kamp. We geven daarom nu trainingen, zoals fotografie, ICT of theater. We hebben er een aantal gedaan als proef en dat was een groot succes. De vrouwen zijn even niet meer bezig met het verleden, maar werken aan iets nieuws en ontwikkelen zichzelf. Het geeft ze energie en de moed om weer vooruit te kijken.”

Eerder schreven we ook al over de 19-jarige Parween; een van de Yezidi-vrouwen die door IS werd ontvoerd, verkracht en gemarteld. Ze wist te ontsnappen, maar is zwaar getraumatiseerd.

Bron: Hivos

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: