UNHCR biedt steun aan Beiroet na enorme explosie - Humanity House
13 augustus 2020

UNHCR biedt steun aan Beiroet na enorme explosie

De explosie heeft iedereen in Beiroet getroffen. Zo’n 300.000 mensen raakten binnen enkele minuten hun huis kwijt en meer dan 5.000 mensen raakten gewond.

Libanon kampte al met een zeer instabiele economische situatie, waardoor meer dan de helft van de families onder de armoedegrens leeft. Ziekenhuizen waren al overbelast door het coronavirus en daarbovenop zijn verschillende zorginstellingen nu verwoest door de explosie. Libanon biedt al jarenlang bescherming aan miljoenen vluchtelingen: het vangt gemiddeld het grootste aantal vluchtelingen op per hoofd van de bevolking.

Gezien de impact van de enorme explosie, vreest UNHCR dat onder de slachtoffers en gewonden ook vluchtelingen zijn die in Beiroet wonen. In enkele gebieden die zwaar werden getroffen door de krachtige explosie werden veel vluchtelingen opgevangen. Terwijl zij de situatie constant monitoren, heeft UNHCR  inmiddels de eerste maar nog onbevestigde berichten ontvangen van verschillende sterfgevallen onder vluchtelingen in Beiroet. Samen met de reddingsteams en andere humanitaire hulpverleners helpen ze mee met identificatie en het ondersteunen van rouwende families.

De huizen van honderdduizenden mensen zijn volledig of gedeeltelijk beschadigd door de explosie. De behoefte aan onderdak is enorm. UNHCR stelt zijn eigen voorraden van onderdak kits, plastic zeilen, tenten en tienduizenden andere hulpmiddelen, zoals dekens en matrassen beschikbaar voor onmiddellijke distributie en gebruik.

Er is dringend behoefte aan bescherming, met name geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning. De opvangcentra van UNHCR in het hele land, ook in Beiroet, staan ​​open voor kritieke- en noodgevallen, waar alle COVID-maatregelen in acht worden genomen. Het nationale callcenter en de regionale hotlines in het hele land zijn volledig bemand om te kunnen reageren op hulpverzoeken.

De enorme explosie draagt ​​bij aan de toch al ernstige economische situatie voor Libanezen en vluchtelingen, die werd verergerd door de COVID-19-pandemie. UNHCR roept de internationale gemeenschap op om Libanon bij te staan, solidariteit te tonen en snel steun te verlenen aan Libanon en de Libanese mensen, die altijd vele vluchtelingen hebben opgevangen. Samen met andere humanitaire partners werkt UNHCR  nauw samen om de schade te beoordelen en de meest zinvolle manieren te vinden om te helpen. De eerste schattingen geven aan dat zo’n 10.000 kwetsbare huishoudens ernstig zijn getroffen door de explosie en dringend hulp nodig hebben.

 

Lees hier meer over de noodhulp die UNHCR momenteel biedt aan Beiroet.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: