Vier de vrijheid - Humanity House
5 mei 2017

Vier de vrijheid

Op 14 bevrijdingsfestivals verspreid over Nederland vieren we vandaag de bevrijding en de vrijheid. Doe jij mee?

Amnesty International Het Rode Kruis

5 minuten stilte om 5 voor 5

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Dat doen we op deze dag omdat er 72 jaar geleden een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog in ons land. Op verschillende bevrijdingsfestivals kun je genieten van de muziek van onder andere De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat, de Ambassadeurs van de Vrijheid 2017.

Om 5 minuten voor 5 staan we met bijna 1 miljoen Bevrijdingsfestivalbezoekers 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat we in vrijheid een feest kunnen vieren en dat we dat in het hele land, tegelijk, aan het doen zijn. Maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld.

Silent disco van het Rode Kruis

Op elk Bevrijdingsfestival is ook een Plein van de Vrijheid, waar je mensen ontmoet die zich inzetten voor de vrijheid van ons en die van anderen. Zo kun je bij onze partner het Nederlandse Rode Kruis terecht voor een silent disco. In deze ‘Break the Silence Disco’ dans je de longen uit je lijf op muziek uit conflictgebieden. De nummers zijn uitgekozen door gevluchte jongeren die nu in Nederland verblijven. Op deze manier wil het Rode Kruis laten zien dat vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Vrijheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Universele Verklaring van de Rechten van de Mens centraal bij Amnesty

Ook onze partner Amnesty is te vinden op alle bevrijdingsfestivals. In de Amnestystand kun je laten dat jij voor mensenrechten staat. Want mensenrechten zijn helaas nooit vanzelfsprekend. Ga op de foto met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en teken de petitie voor de Cubaanse Eduardo Cardet, die drie jaar cel kreeg omdat hij zei dat oud-president Fidel Castro niet geliefd was bij de bevolking.

En: het Humanity House is vandaag ook van de partij op het Plein van de Vrijheid van het Bevrijdingsfestival in Den Haag. Leuk als je even langskomt!

Bron: Bevrijdingsfestivals, Rode Kruis, Amnesty

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: