De vier meest urgente crises van dit moment - Humanity House
12 juni 2018

De vier meest urgente crises van dit moment

Jemen, Myanmar, Zuid-Soedan, Syrië… Vier plekken in de wereld waar op dit moment zo’n groot tekort aan voedsel is, dat hongersnood dreigt.

ZOA

In Jemen, Myanmar, Zuid-Soedan en Syrië is op dit moment het tekort aan voedsel zo groot dat er een hongersnood dreigt. Als er op korte termijn niets verbetert, kunnen er vele slachtoffers vallen. Daarom is ZOA begonnen om voedselpakketten voor deze landen samen te stellen. Maar wat is er nou eigenlijk aan de hand in die vier landen?

Vier crisisgebieden

  • Jemen - Humanity House
  • Zuid-Soedan - Humanity House
  • Syrië - Humanity House
  • Myanmar - Humanity House

In Jemen, Zuid-Soedan, Syrie en Myanmar is op dit moment een dermate groot voedseltekort dat een hongersnood dreigt

Honderdduizenden Jemenitische gezinnen verkeren in nood door ondervoeding, gebrek aan schoon drinkwater en het ontbreken van medische hulp. Boven op de voortdurende burgeroorlog dreigt er momenteel ook nog eens een cholera-epidemie. Cholera en ondervoeding zijn een fatale combinatie, met name bij kinderen. Ook in Zuid-Soedan blijft het geweld van de burgeroorlog oplaaien. Veel oogsten zijn totaal mislukt door het verlate regenseizoen.

Naast Jemen en Zuid-Soedan gaat ook Aleppo nog steeds gebukt onder het aanhoudende geweld van de Syrische burgeroorlog. Gezinnen leven onder erbarmelijke omstandigheden en er is nauwelijks eten beschikbaar. In Thandaunggyi (Myanmar) zijn de mensen letterlijk alles kwijtgeraakt door de enorme aardverschuivingen. Zelfs hun landbouwgrond zijn ze verloren. De productie herstellen duurt zeker meer dan vijf jaar.

Persoonlijke verhaal uit Aleppo

Sahar Aleppo - Humanity House

Sahar is een van de mensen die ondanks de erbarmelijke omstandigheden nog steeds in Aleppo woont. Samen met haar kinderen woont ze letterlijk tussen de puinhopen die zijn aangericht door de oorlog. In de ooit zo bruisende stad Aleppo wonen nu nog maar weinig mensen. Ook veel van Sahars familie en vrienden zijn al vertrokken vanwege het gevaar, of omdat hun huizen simpelweg kapotgeschoten zijn.

Sahar leeft tussen de gevechten in continue angst en bedachtzaamheid. De oorlog heeft veel kapotgemaakt in haar leven. Sahar vertelt: “Het leven is moeilijk hier in Aleppo nu zoveel mensen zijn vertrokken. We leven dag bij dag. Gelukkig hebben we voldoende te eten door de gaarkeukens. Het leven is onzeker, maar door deze maaltijden hebben we weer wat rust gekregen. Daar zijn we heel dankbaar voor.”

De gaarkeukens worden mogelijk gemaakt door de Syria Joint Response. Dat is één van de noodhulpprojecten van de Dutch Relief Alliance, een coalitie van Nederlandse humanitaire organisaties.

Help mee!

ZOA is een actie gestart om voedselpakketten samen te stellen en uit te delen aan de getroffen gezinnen in de hierboven genoemde crisisgebieden. Kijk op de website van ZOA voor meer informatie en hoe je kan helpen.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: