Rose vluchtte uit Zuid-Soedan en rent vanavond de 800 meter op WK-atletiek - Humanity House
10 augustus 2017

Rose vluchtte uit Zuid-Soedan en rent vanavond de 800 meter op WK-atletiek

Tijdens de Wereldkampioenschappen atletiek in Londen doet voor het eerst een vluchtelingenteam mee. Vanavond staat de Zuid-Soedanese Rose in de startblokken voor de 800 meter.

Het vluchtelingenteam

De Wereldkampioenschappen atletiek in Londen hebben dit jaar voor het eerst een vluchtelingenteam. Vijf renners uit Somalië, Zuid-Soedan en Ethiopië doen op verschillende afstanden mee. Een van de renners is Zuid-Soedanese Rose Nathike Lokonyen. Zij mocht vorig jaar het eerste vluchtelingenteam vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Vanavond staat ze om 20:25 uur in de startblokken voor de 800 meter.

Gevlucht uit Zuid-Soedan

De 22-jarige Rose was nog een kind toen ze met haar familie Zuid-Soedan moest ontvluchten. Ze gingen naar Kakuma in Kenia, een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld met zo’n 200.000 inwoners. Ondanks dat ze voor haar vijf jongere broers en zussen moest zorgen, begon ze met hardlopen.

Al snel viel haar talent op en kreeg ze een plek aangeboden op het trainingscomplex van de Keniaanse marathonloopster Tegla Loroupe. Rose kon er leven in de relatieve luxe van elektriciteit, drie maaltijden per dag en degelijke trainingsschoenen. Na veel en intensieve trainingen in Kenia deed ze mee tijdens de Olympische Spelen vorig jaar en droeg ze de vlag tijdens de openingsceremonie.

Ze zei daarover: “We spreken niet dezelfde taal en we komen uit verschillende landen, maar de Olympische vlag verbindt ons allemaal en we vertegenwoordigen 60 miljoen mensen over de hele wereld. We zijn erg blij met elkaar als team. We willen ons best doen om aan iedereen te laten zien dat we er alles aan doen om goede atleten én mensen te zijn.”

De Wereldkampioenschappen atletiek in Londen duren nog tot en met zondag.

Bron: UNHCR

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: