VR-installatie over vluchtelingenkamp - Humanity House
19 augustus 2018

VR-installatie over vluchtelingenkamp

Nieuw in ons museum: de Sensory Pod. Door middel van een VR-installatie verrijkt met geur, temperatuur, wind, trilling en licht, beleef je hoe het is om in een vluchtelingenkamp rond te lopen.

Het Rode Kruis

Vanaf nu kan je wel een heel realistisch kijkje nemen in één van de vluchtelingenkampen in Libanon. In ons museum staat namelijk sinds kort de Sensory Pod. Een VR-installatie die je het gevoel geeft alsof je daadwerkelijk midden in het kamp bent.

De Sensory Pod is ontwikkeld door het Rode Kruis. Het is een speciale cabine die de audiovisuele ervaring van een VR-bril verrijkt met geur, temperatuur, wind, trilling en licht. De Sensory Pod laat je persoonlijk kennis maken met Syrische vluchtelingen die hun eigen huis moesten inwisselen voor een vluchtelingenkamp in Libanon.

Our home was so beautiful. I wish we could go back to Syria

Verhaal in de pod

Alles achterlaten, je voordeur achter je dichtgooien en niet weten of je ooit nog terugkomt of waar je terecht komt. Elf miljoen mensen uit Syrië hebben dat de afgelopen zeven jaar gedaan. Dat is meer dan de helft van de hele bevolking. Een klein deel van de mensen die het land wist te ontvluchten, kun je tegenkomen in Nederland. De overgrote meerderheid woont in buurlanden als Turkije, Jordanië en Libanon.

Ga zitten in de pod en bekijk hoe het leven van Syrische vluchtelingen in Libanon eruit ziet. Beluister en beleef de verhalen en laat je raken door mensen die niets anders over hebben dan hoop. Kijk op onze website voor de openingstijden.

VR-installatie over vluchtelingenkamp

Het Rode Kruis in Libanon

Libanon heeft met 4 miljoen inwoners er de laatste jaren 2 miljoen mensen bijgekregen. Het zijn voornamelijk vluchtelingen uit Syrië. Deze mensen zijn voor hun levensonderhoud vaak volledig afhankelijk van hulporganisaties als het Rode Kruis. De EU ondersteunt met het Madad-programma deze opvang in de regio.

Met steun van de EU kon het Rode Kruis tussen 2016 en nu één miljoen Syrische vluchtelingen en hun gastgemeenschappen helpen in Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte en Irak. De vluchtelingen leven vaak in slechte huizen zonder goede water- en sanitatievoorzieningen. Velen van hen hebben psychosociale klachten door de oorlog. Het Madad-programma draagt bij aan verbetering van de leefomstandigheden, arbeidsmogelijkheden en gezondheid van de vluchtelingen. ‘Madad’ betekent in het Arabisch ‘samen helpen’.

 

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: