Vrede verbindt verschil - Humanity House
3 september 2020

Vrede verbindt verschil

Van 19 tot en met 27 september is het Vredesweek. Een week waarin PAX aandacht vraagt voor het bijzondere vredeswerk van mensen die zich blijven inzetten voor een betere wereld.

PAX

Veel mensen verlangen naar contact met buurtgenoten die tot nu toe een vreemde voor ze zijn. Of willen vredesactivisten ver weg graag een hart onder de riem steken door ze een bemoedigende en hoopgevende boodschap te sturen. Als je goed om je heen kijkt zie je dat op veel plekken moedige mensen die zich met vallen en weer opstaan blijven inzetten voor vrede.

Tijdens de nationale Vredesweek, dé actieweek voor vrede van PAX, laten zij al meer dan 50 jaar samen met duizenden mensen zien dat het ook anders kan. Grote veranderingen beginnen vaak klein. Samen met scholen en studieverenigingen, kerken en moskeeën, boekhandels, bibliotheken en gemeenten zet PAX vrede op de kaart. In het hele land worden er activiteiten georganiseerd: van maaltijden tot masterclasses, van vieringen tot debatten. Verschillende lokale activiteiten komen samen in één nationale Vredesweek.

De Vredesweek 2020 gaat over het omgaan met die verschillen. Verschillen in cultuur, gebruiken, huidskleur en religie. Verschillen in morele opvattingen en de spanningen die dit oproept met de vrijheid van meningsuiting en de fundamentele gelijkheid van mensen. In de Vredesweek gaat het over hoe belangrijk het is om het verhaal van de ander te leren kennen, in plaats van te blijven hangen in het eigen gelijk. Daarom kiest vredesorganisatie PAX de komende Vredesweek voor het thema ‘Vrede verbindt verschil’.”

Vrede verbindt verschil

Ook nu speelt ontmoeting een cruciale rol, om vertrouwen te vinden en samenleven mogelijk te maken. De Vredesweek is hét moment om elkaar te ontmoeten. Om te ontdekken wat goed is voor jezelf én voor de ander. Zelfs als we misschien niet in grote groepen bij elkaar kunnen komen vanwege het coronavirus, juist dan. Vrede verbindt verschil.

Benieuwd welke activiteiten van PAX je kunt bijwonen tijdens de Vredesweek 2020? Bekijk dan de online agenda! 

Auteur: PAX

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: