Vrouwen als vredeshandhavers - Humanity House
13 februari 2018

Vrouwen als vredeshandhavers

8 maart is het Internationale Vrouwendag. In dit licht organiseert HagueTalks een speciaal debat in het Vredespaleis. Women in Peacekeeping – Mission (not yet) Accomplished?

Mannen en vrouwen hebben altijd en overal dezelfde rechten. Dit is vastgesteld in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Maar in de praktijk is er nog heel veel te winnen. Hier staan we op 8 maart bij stil, want die dag is het Internationale Vrouwendag.

In het kader van Internationale Vrouwendag organiseert HagueTalks een evenement in het Vredespaleis in Den Haag. Het programma belicht de rol die vrouwen spelen in het realiseren van internationale vrede en veiligheid. Wat zijn de moeilijkheden en kansen als we het hebben over een genderbewuste benadering van vredeshandhaving?

Vredespaleis Den Haag

Wie zijn de sprekers?

Het programma bestaat uit verschillende internationale sprekers, waaronder:

  • Ameerah Haq. Voormalig ‘Under-Secretary-General’ bij de Verenigde Naties voor Field Support.
  • Viceadmiraal Mark Mellett. Commandant der Strijdkrachten in Ierland.
  • Generaal-majoor Richard G. Oppelaar. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten in Nederland.
  • Captain Deirdre Carbery. Vredeshandhaver en voormalig genderadviseur Ierse defensie-organisatie United Nations Training School.
  • Luitenant-ter-zee der eerste klasse Ella van den Heuvel. Gender- en veiligheidsexpert in Nederland.
  • Marriët Schuurman is de moderator. Ze is het hoofd van de Nederlandse taakgroep van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de VN-Veiligheidsraad.

 

Het Humanity House is partner van dit evenement. Overige organisatoren zijn de Ambassade van Ierland, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, the Carnegie Foundation en Just Peace.

Wil je dit programma bijwonen? Kijk dan op de website van HagueTalks.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: