Een wake voor de vergeten oorlog van Jemen - Humanity House
22 maart 2017

Een wake voor de vergeten oorlog van Jemen

Donderdag 23 maart licht het Museumplein in Amsterdam op tijdens de wake voor de oorlog in Jemen. Meer dan 2.500 kaarsen vormen YEMEN #FORGOTTENWAR.

Oxfam Novib Amnesty International CARE Nederland

Museumplein licht op: YEMEN #FORGOTTENWAR

Op donderdag 23 maart organiseren Amnesty International, Oxfam Novib, CARE Nederland en Save the Children een wake samen met de Jemenitische bevolking. Dit land lijdt al jaren onder een vergeten oorlog. Op 25 maart is het twee jaar geleden dat de militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië begon met luchtaanvallen op Jemen.

Mensenrechten en het internationaal humanitair recht zijn aan de kant geschoven door alle strijdende partijen. Er zijn in twee jaar tijd al meer dan 4.600 burgers gedood en 8.000 gewond. Niet alleen militaire doelen zijn het doelwit. Ook scholen, ziekenhuizen en markten worden gebombardeerd, met talloze onschuldige slachtoffers als gevolg.

Wapenleveranties

Er is onvoldoende aandacht voor deze humanitaire crisis. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk dragen bovendien bij aan de mensenrechtenschendingen. Ze leveren voor meer dan 5 miljard dollar aan wapens aan Saudi-Arabië, het land dat de leiding heeft over de luchtaanvallen. Dit is dus meer dan tien keer de geschatte 450 miljoen dollar die de landen de afgelopen twee jaar hebben uitgegeven of gebudgetteerd aan hulp in Jemen.

Hongersnood

Mede door de oorlog en klimaatveranderingen staat Jemen aan de rand van een hongersnood. Drie miljoen mensen zijn op de vlucht en zeventien miljoen mensen, zo’n 60% van de bevolking, zijn afhankelijk van hulp. Strijdende partijen zorgen er echter in sommige gebieden voor dat deze voedselhulp niet gegeven kan worden. Eerder schreven we al over deze enorme ramp die niet alleen Jemen treft.

Donderdag 23 maart zullen op het Museumplein in Amsterdam meer dan 2.500 kaarsen aangestoken worden, in de vorm van ‘YEMEN #FORGOTTENWAR’. Vanaf 20.00 uur zal de wake beginnen bij de IAmsterdam-letters.

 

Bron: Amnesty International

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: