Een vlag voor We Are Here FC: ‘We zijn verschillend, maar voetbal verbindt ons.’ - Humanity House
8 december 2019

Een vlag voor We Are Here FC: ‘We zijn verschillend, maar voetbal verbindt ons.’

Humanity House slaat de handen ineen met We Are Here voor een bijzonder educatief project. Scholieren gaan in het Humanity House aan de slag om een vlag te ontwerpen voor het voetbalteam.

Humanity House slaat de handen ineen met We Are Here voor een bijzonder educatief project. Het voetbalteam We Are Here FC heeft een logo, sjaals, shirts en voetbalkaartjes, maar nog geen vlag. Scholieren gaan in het Humanity House aan de slag om deze te ontwerpen voor de club.

We Are Here is een groep ongedocumenteerde vluchtelingen. Hun aanvraag voor een verblijfsvergunning is afgewezen door de Nederlandse overheid. Dat betekent dat zij geen recht hebben op onderdak, niet mogen werken en geen studie mogen volgen.

Deze mensen staan letterlijk op straat en kunnen vaak niet worden uitgezet naar hun thuisland. Zo belanden zij tussen wal en schip, in een grijs gebied. We Are Here is opgericht om hun situatie zichtbaar te maken en aandacht te vragen.

Zichtbaarheid en identiteit

Het ontbreken van zichtbaarheid en identiteit is voor de spelers van We Are Here FC een groot thema in hun leven. Daarom is de juiste vlag met een mooie boodschap erachter, een waardevolle toevoeging voor het team. Dat maakt de samenwerking tussen Humanity House en We Are Here extra bijzonder.

De deelnemende klassen ontwerpen twee vlaggen. Het voetbalteam kiest de uiteindelijke winnaar, deze vlag wordt door een kunstenaar verwerkt tot een echte vlag voor We Are Here FC. De winnaar wordt begin 2020 bekendgemaakt.

Vlaggenwedstrijd We Are Here FC: ‘We zijn verschillend, maar voetbal verbindt ons.’ 2

Het verhaal van Erick

Tijdens het educatieprogramma ontwerpen de scholieren niet alleen een vlag. Ook ontmoeten zij Erick, een speler van het team. Erick komt uit de Democratische Republiek Congo. Hij vertelt de leerlingen waarom hij is gevlucht, hoe zijn reis naar Nederland ging en waarom We Are Here FC zo belangrijk voor hem is. Ook krijgen de leerlingen een korte les over vluchtelingen en migratie en bezoeken zij de ervaringsreis van Humanity House, waar zij zien en horen wat het betekent om op de vlucht te moeten.

Cultuurmenu

Dit educatieprogramma is onderdeel van het Cultuurmenu. Humanity House ontwikkelde een les voor het primair onderwijs, getiteld Op de Vlucht!. Een bezoek aan Humanity House biedt leerlingen een nieuw perspectief op de wereld. Ze maken kennis met de verhalen van vluchtelingen die inmiddels in Nederland wonen en leren dat dit verhalen zijn die ook onderdeel zijn van ons cultureel erfgoed. De ervaringsreis prikkelt het inlevingsvermogen en de verwerkingsles daagt leerlingen uit hun creativiteit in te zetten.

Het tweede halfjaar wordt de Cultuurmenu-les ingevuld in samenwerking met Yousef Al-Kabra, een Syrische theatermaker die de leerlingen een theaterworkshop geeft waarin ze de verhalen uit de ervaringsreis gebruiken.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: