Yo Respeto: De strijd tegen discriminatie van LHBT’ers met hiv in Bolivia - Humanity House
2 mei 2019

Yo Respeto: De strijd tegen discriminatie van LHBT’ers met hiv in Bolivia

LHBT’ers worden niet overal ter wereld geaccepteerd, en nog minder als ze hiv hebben. Hivos zette in Bolivia een campagne op om stigmatisering en discriminatie van LHBT’ers tegen te gaan.

Hivos

‘Iemands hand vasthouden of een knuffel geven kan een groot verschil maken’

Hoewel in Nederland de acceptatie van LHBT’ers steeds meer toeneemt, is dat niet overal ter wereld zo. Angst en stigmatisering zorgen er bijvoorbeeld in Bolivia voor dat LHBT’ers buitengesloten worden. De voornaamste reden is hun geaardheid, maar de buitensluiting neemt ergere vormen aan als je een LHBT’er met hiv bent. Zo zijn mensen bang om besmet te raken, waardoor een persoon met hiv vaak niet aangeraakt, geknuffeld of gezoend wordt.

Dat we hiv hebben, betekent niet dat we minder mens zijn, of minder vriendelijkheid en genegenheid nodig hebben.

YO_RESPETO

De Nederlandse organisatie Hivos heeft samen met het Boliviaanse ministerie van Volksgezondheid de publiekscampagne #Yo_Respeto, oftewel ‘ik respecteer’, opgezet. Het doel van deze campagne is om stigmatisering en discriminatie van LHBT’ers tegen te gaan. Naast dat veel mensen geloven dat het zoenen of knuffelen met iemand met hiv je in levensgevaar kan brengen, wordt deze groep gediscrimineerd op de werkvloer, worden ze niet geholpen in gezondheidscentra en hebben ze niet dezelfde kansen als een ander.

Onderdeel van de campagne is een serie video’s waarin je ziet dat een klein gebaar, zoals het uiten van wederzijdse respect, het knuffelen van iemand met hiv, of zelfs zijn of haar hand vasthouden een groot verschil kan maken.

In de video’s vertellen verschillende mensen hoe het is om gediscrimineerd te worden. ‘We vragen niet om privileges of om een speciale behandeling. We willen dezelfde kansen als ieder ander’.

De tekst gaat door onder de video’s.

Yvonne

Bolivia is niet het enige land waar LHBT’ers worden gediscrimineerd. Ook in Jamaica is dit een groot probleem. Een van onze ‘museumbewoners’ is de Jamaicaanse Yvonne. Yvonne is geboren in Jamaica en werkte als activiste voor de eerste homo-organisatie van Jamaica: J-Flag. Als crisismedewerker steunde ze homoseksuelen door hen uit bedreigende situaties te halen. Ook ving ze jongeren, die door hun familie vanwege hun geaardheid werden verstoten, op in haar huis.

Yvonne kreeg door haar werk en activisme te maken met discriminatie en bedreigingen. Toen ze van haar buren hoorde ze dat mensen haar huis in brand wilden steken, werd het te gevaarlijk om in Jamaica te blijven. Samen met haar partner Denise vluchtte Yvonne naar Nederland, waar ze elkaar twee jaar na aankomst het ja-woord gaven.

Nieuwsgierig naar Yvonne? Ze vertelt haar vluchtverhaal in ons museum.

Bron: Hivos

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: