Van zelfmoordterrorist tot kleermaker - Humanity House Den Haag
24 mei 2017

Van zelfmoordterrorist tot kleermaker

De Afghaanse Abas zou een martelaar worden. Maar als hij op het punt staat een aanslag te plegen, bedenkt hij zich. Nu zit hij in een opvanghuis.

Opvangcentrum voor ex-jihadisten

Abas (niet zijn echte naam) is 10 jaar als hij terechtkomt in het opvangcentrum voor ex-jihadisten in de Swatvallei in Afghanistan. Daar krijgt hij psychologische begeleiding en een opleiding. Abas wil heel graag weer terug naar zijn familie. Zij verkochten hem als klein kind aan de taliban, omdat ze schulden hadden. De taliban beloofde de schulden af te betalen, maar in ruil daarvoor werd Abas opgeleid tot zelfmoordterrorist. Maar op het laatste moment gooit Abas zijn bomgordel af, wordt gearresteerd en daarna overgebracht naar het opvangcentrum.

Over het filmpje

Het filmpje over Abas is voor BB3D gemaakt door Wilma van der Maten. BB3D is een 20-delige online videoserie waarin belangrijke gebeurtenissen worden verteld aan de hand van kleine persoonlijke portretten van jonge mensen over de hele wereld. Elke week wordt er een nieuwe video plus bijbehorend artikel gepost op de site van Bureau Buitenland.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: