Van huis en haard: toen en nu

In deze combinatie-excursie van Humanity House en Nationaal Archief krijgen leerlingen inzicht in thema’s als migratie en vluchten vanuit historisch perspectief en vanuit de actualiteit. Leerlingen verplaatsen zich op een (inter)actieve manier in het leven van migranten en vluchtelingen van toen en nu.

Waarom vertrekken mensen uit hun land om ver van hun geboortegrond een nieuw leven te beginnen? En wat betekent het om in een andere cultuur terecht te komen? Voor welke keuzes stonden een Ghanese prins en een Surinaamse migrant vroeger en voor welke keuzes staan een twaalfjarig meisje uit Syrië en een homorechten-activist uit Jamaica nu?

In dit combinatie-programma verplaatsen leerlingen zich op verschillende manieren in het leven van migranten en vluchtelingen en gaan ze op onderzoek uit naar hun eigen migratieverleden.

Van Huis en Haard – Nationaal Archief

In het Nationaal Archief bezoeken de leerlingen de tentoonstelling ‘Wie ben ik, wie was jij?’. Hierin ervaren ze hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je (niet) hebt. Ook bezoeken ze het depot, waar ze in groepjes, gewapend met tablet en zaklantaarns, een historisch persoon onderzoeken. Deze persoon heeft in een ver verleden huis en haard verlaten, vanwege werk, oorlog of om zichzelf te kunnen zijn. Welke keuzes had deze persoon? En wat zouden de leerlingen gedaan hebben? Een spannende zoektocht.

Humanity House: Kruip in de huid van een vluchteling

In het Humanity house ervaren leerlingen tijdens de ervaringsreis hoe het zou zijn om te moeten vluchten uit een conflictgebied. Aan het einde van de reis ontmoeten ze acht mensen die hun vluchtverhaal vertellen. Shaza Manla (12) uit Syrië bijvoorbeeld, een muziektalent met grootse plannen voor de toekomst. En de Irakese Akhrat Selevani (17), die vertelt hoe het voor haar was om acht jaar lang in allerlei Nederlandse asielzoekerscentra te wonen. Na afloop van het bezoek delen je leerlingen hun ervaringen. Wat heeft de reis losgemaakt?

Reserveer

Het programma is te boeken vanaf januari 2020. Voor het boeken van deze combinatie-excursie neem contact op met het Nationaal Archief via events@nationaalarchief.nl.