Grenzeloze verhalen

In deze combinatie-excursie van Humanity House, Filmhuis Den Haag en Movies that Matter krijgen leerlingen inzicht in thema’s als conflict, migratie en mensenrechten. Door de wisselwerking tussen ervaringsreis en film verplaatsen leerlingen zich op een (inter)actieve manier in het leven van een vluchteling.

In veel landen is het door toedoen van conflict onmogelijk om te leven. Met gevaar voor eigen leven verlaten daarom jaarlijks miljoenen mensen gedwongen huis en haard, op zoek naar een veilig onderkomen. Maar hoe is het eigenlijk om te leven in een oorlog en hoe voelt het om alles achter te laten en in een nieuw land opnieuw te beginnen? Leerlingen krijgen op een speelse manier inzicht in thema’s als vluchten, mensenrechten, wonen en identiteit.

In dit combinatie-programma komen leerlingen op verschillende manieren in aanraking met deze vragen. In het Filmhuis Den Haag wordt een serie indrukwekkende korte films gekeken en in het Humanity House maken leerlingen een reis door het museum. Tijdens de ervaringsreis beleven leerlingen hoe het zou zijn om te moeten vluchten uit een conflictgebied. Aan het einde van de reis kunnen ze virtueel in gesprek met 8 mensen die hun persoonlijke vluchtverhaal delen doormiddel van video’s, foto’s en meegenomen bezittingen.

Dit programma is te reserveren bij het Filmhuis Den Haag. De afdeling Educatie is te bereiken via educatie@filmhuisdenhaag.nl en maandag t/m vrijdag tussen 09.30 en 12.30 uur via 070-3656030. Heb je al een programma in gedachten? Vul dan het aanmeldformulier in, dan wordt er zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Filmselectie

Een jaar zonder mijn ouders – Als kind op de vlucht

“Dag baba en mama, ik mis jullie veel. Morgen ben ik jarig en dan word ik twaalf. Ik zal jullie vertellen waar ik slaap en naar welke school ik ga. Ik zal jullie alles laten zien met mijn selfie-stick”. Als Tareq vanwege de oorlog Syrië ontvlucht, moet hij zijn ouders, zusje en broertje achterlaten. Een gevaarlijke reis en eenmaal aangekomen in Nederland begint het wachten.

Hallo Salaam – Bijzondere vriendschappen

Sil en Merlijn staan op de vooravond van een grote reis; ze gaan vier dagen naar een vluchtelingenkamp op Lesbos. Via hun moeders – die beiden vrijwilligerswerk doen in het vluchtelingenkamp – kennen ze de verhalen over de kinderen die daar leven. Nu willen ze het zelf zien en ervaren. Hoe is het om in een kamp te wonen? Hoe leven kinderen daar?

Vliegende Ratten – Vriendschap en veiligheid

Kian en Nadir zijn elf jaar oud en beste vrienden. Op een bloedhete zomerdag wordt de familie van Nadir door de vreemdelingenpolitie opgepakt en uitgezet. Om te voorkomen dat Nadir ook wordt meegenomen besluiten de vrienden er samen vandoor te gaan. Maar vluchten blijkt moeilijker dan gedacht, zeker als blijkt dat Kian voor iets totaal anders op de vlucht is dan zijn vriend.