Interactieve les voor in de klas!

In 2019 waren er wereldwijd 26 miljoen vluchtelingen. Dat is het hoogste aantal ooit en dit cijfer gaat naar verwachting de komende jaren alleen maar stijgen.

Het is moeilijk om in te beelden wat er gebeurt wanneer je moet vluchten. Welke keuzes moet je maken en voor welke dilemma’s kom je te staan? Als het land weer veilig is, keer je dan terug of blijf of je op de plek waar je een nieuw bestaan hebt gecreëerd? Humanity House biedt de lesbrief Hoe overleef jij een oorlog? aan waarin deze vragen worden verkend.

Mosoel

In de lesbrief wordt het conflict in Mosoel, Irak als uitgangspunt genomen voor de opdrachten. Dit wordt ondersteund met fragmenten uit de documentaire Stad van Twee Lentes en het interactieve spel I Am Mosul. In dit spel wordt je geconfronteerd met de dilemma’s die gepaard gaan met het vluchten uit je eigen stad naar een ander land.

Voor wie is de les?

Voor klassen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en klassen uit het mbo, die niet in de gelegenheid zijn om het Humanity House te bezoeken. De les is makkelijk in te zetten voor een klassikale bespreking van de onderwerpen conflict, vluchten en de wederopbouw van een stad na oorlogstijd. De les bestaat uit een docentenhandleiding en een presentatie. Beiden vind je onderaan deze pagina.

NIEUW: Werkblad voor thuisstudie

Nu de scholen tijdelijk zijn gesloten en de lessen op afstand plaatsvinden, is het niet zo vanzelfsprekend om klassikaal lessen uit te voeren. Daarom bieden we nu ook een werkblad aan waarmee leerlingen en studenten thuis zelfstandig aan de slag kunnen gaan.
Ben je leerling in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs of student op het mbo en wil je meer weten over de belevingswereld van iemand wiens stad een oorlogsgebied is geworden? Klik dan op het onderstaande werkblad en je kunt aan de slag! Na het invullen en opslaan van het formulier kun je het antwoordblad openen om je antwoorden te controleren.

In de klas:  docentenhandleiding
In de klas:  presentatie
Thuis:  werkblad
Thuis:  antwoordblad