Door de ogen van Hamza Mutabazi - Humanity House
21 februari 2020

Door de ogen van Hamza Mutabazi

Hamza Mutabazi vluchtte als elfjarige met zijn oudere broers van Burundi naar Nederland. Humanity House ging met hem in gesprek over die vlucht, zijn jeugd en over hoe zijn leven er nu uitziet.

Hamza Mutabazi vluchtte als elfjarige met zijn oudere broers van Burundi naar Nederland. Op 26 februari vertelt Hamza zijn hele verhaal tijdens de derde editie van The Refugee Millennial. Humanity House ging met hem in gesprek over die vlucht, zijn jeugd en over hoe zijn leven er nu uitziet.

Wat is jouw vluchtverhaal?

‘Mijn roots liggen in Oost-Afrika in Rwanda en Burundi. Mijn broers en ik zijn naar Nederland gevlucht vanuit Burundi voor onze veiligheid, vooral voor die voor mijn oudste broer. Hij is als kindsoldaat ontsnapt. De kans was groot dat ze hem zouden komen halen. Als ze mijn broer dan niet zouden aantreffen hadden ze een van ons of ons allemaal kunnen meenemen.’

Hoe ging dat verder, toen je eenmaal in Nederland woonde met je broers?

‘Toen we in Nederland kwamen hebben mijn broers Isaac en Abou en ikzelf niet lang in een azc geleefd. Mijn oudste broer Hussein wel. Wij woonden in een woongroep. Omdat we minderjarig waren en zonder ouders naar Nederland zijn gekomen moesten we in een woongroep speciaal voor minderjarige asielzoekers wonen. Het was voor ons de perfecte omgeving om op te groeien. We hadden dag en nacht begeleiding waarin er goed en respectvol met ons om werd gegaan. Kortom, een veilige plek om op te groeien.’

Hoe ziet jouw leven er nu uit?

‘Naast mijn fulltime baan als supervisor in een kledingwinkel ben ik in het nachtleven werkzaam als mc. Dat is een grote hobby van mij. Mijn artiestennaam is is MC HAMGOINGHAM. Naast mijn werk ben ik met veel andere dingen bezig. Zoals het coachen van jonge artiesten, het opnemen van eigen muziek en het organiseren van events. Daarnaast breng ik natuurlijk tijd door samen met mijn zoon en vrouw.’

‘Dat ik dit nu allemaal kan doen, zie ik als vrijheid. Vrijheid om te kunnen doen wat ik leuk vind, om mijn gezin te kunnen onderhouden en om te zijn wie ik wil zijn.’

Op 26 februari is Hamza Mutabazi een van de sprekers tijdens The Refugee Millennial: Wie zijn onze kinderen? Hij vertelt over zijn vluchtverleden en hoe hij dit verwerkt in de opvoeding van zijn zoon. Samen met twee andere sprekers en moderator Sahar Shirzad zoekt hij naar een antwoord op de vraag: ‘Wie zijn onze kinderen?’

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: