Kind onder Vuur - Humanity House
Kind onder Vuur

Kind onder Vuur, REIZENDE TENTOONSTELLING 

‘Kind onder Vuur’ is een reizende tentoonstelling waarmee kinderen kunnen ervaren hoe het is om op te groeien in conflictgebieden. Ook leren ze dat er zelfs in een oorlog regels gelden, namelijk die van het humanitair oorlogsrecht. Het Rode Kruis en Humanity House hebben de tentoonstelling ontwikkeld.

In Kind onder Vuur maken leerlingen kennis met Farah, Vian, Angie en Otim. Heel gewone kinderen, totdat ze ineens te maken kregen met oorlog. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat er ‘s nachts raketten neerkwamen op haar Syrische wijk. De Colombiaanse Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte en Otim uit Oeganda trok als kleine jongen jarenlang door de jungle.

Met sommigen gaat het nu wat beter. Angie kan weer lopen dankzij een kunstbeen en Otim gaat weer naar school. Maar Farah en Vian weten nog steeds niet waar ze straks wonen. Toch kijken ze allemaal vooruit. Ze maken er gewoon wat van, hoe moeilijk dat soms ook is. Farah, Vian, Angie en Otim zijn kinderen onder vuur. Kinderen die een gewoon leven leidden en opeens middenin een oorlog belandden.

Wat gaan je leerlingen doen?

In een introductiefilmpje maken ze kennis met Farah, Vian, Angie en Otim. Daarna gaan ze in groepen op onderzoek uit om zich te verdiepen in de vier verschillende situaties van de kinderen, die op spannende wijze in beeld zijn gebracht. Hoe is het om te moeten spelen tussen landmijnen? Om op de vlucht te zijn of om na de oorlog weer verder te gaan met je leven?

Meer begrip

Doordat ze zich verplaatsen in Farah, Vian, Angie en Otim, hopen we bij de leerlingen meer begrip te creëren voor hun leeftijdgenoten ver weg die in oorlogssituaties opgroeien en voor de leeftijdgenoten dichtbij die uit oorlogsgebieden komen.

Reisschema

2 - 27 maartNijverdal
30 mrt - 10 aprAlmelo
13 - 17 aprilHengelo
18 - 24 aprilHaaksbergen
4 - 17 meiTilburg
18 - 24 meiAmsterdam
25 - 31 meiDen Haag

Interesse? Neem contact op met de Rode Kruis-afdeling bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden. Kom je er niet uit? Stuur dan een e-mail.


Reserveren

Doelgroepen en leerdoelen

Primair onderwijs, groep 7 en 8:
Oriëntatie op jezelf en de wereld (34, 36, 37, 38, 47)
Kunstzinnige oriëntatie (54, 55)
Nederlands (1, 2, 3)

Voortgezet onderwijs, onderbouw:
Mens en Maatschappij (36, 38, 42, 46, 47)
Nederlands (4, 5)

21st Century Skills: samenwerken, probleemoplossend vermogen, communiceren, kritisch denken, creativiteit en sociale en culturele vaardigheden

Prikkel je leerlingen

Mensjesrechten: de leeuw en de dappere muis

Kind onder Vuur 2

Nora is negen jaar als een raket haar huis in Homs, Syrië, verwoest. Haar kat wordt bedolven onder het puin en is dood. Nora moet vluchten en mag maar één koffertje met wat kleren meenemen. Verder laat ze alles achter. Het gezin rijdt vier dagen en nachten door de woestijn, verstopt in een vrachtwagen. Als ze eindelijk aankomen in Jordanië is Nora doodsbang. Pas maanden later begint ze zich veilig te voelen, maakt ze nieuwe vriendinnen en vindt ze een nieuw katje…

Kind onder Vuur in het land

Kind onder Vuur 4

Twaalf weken Kind onder Vuur in Twente gepresenteerd in een herinneringsboekje vol foto’s, interviews, inhoudelijke informatie en de hartverwarmende wensen voor vluchtelingen van leerlingen!


Lees meer »

Loop door een vluchtelingenkamp

Kind onder Vuur 3

Neem je leerlingen mee naar het dagelijks leven voor heel veel mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, rampen of conflictsituaties.


Lees meer »
  • Ik wil meer weten

    Voor mogelijkheden en prijsopgaven kunt u, geheel vrijblijvend, contact met ons opnemen.

    * verplichte velden, maar hoe meer wij weten, des te beter kunnen wij u van dienst zijn.
  • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Ik heb een vraag, bel me terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.