Een digitale les over oorlog, kinderen op de vlucht en vrede

In 2020 herdenken we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog is geëindigd. Sindsdien is er in Nederland vrijheid. Maar helaas geldt dit niet voor alle landen in de wereld. Miljoenen mensen zijn op de vlucht omdat ze in hun thuisland niet veilig zijn.

Hoe voelt het om te leven in een land waar je wordt gediscrimineerd omdat je anders bent, waar je je ineens aan vreemde regels moet houden of geen toegang hebt tot goed onderwijs?

In de digitale les Vrijheid in Beeld van Unicef en Humanity House ervaren leerlingen door interactieve opdrachten, video’s en dilemma’s dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Ze denken na over wat vrijheid voor hen betekent en leren meer over de VN en kinderrechten. Aan de hand van echte verhalen, zoals die van Obada (Syrië) en Akhrat (Irak), horen ze hoe het leven is voor kinderen op de vlucht.

In de klas of in het Humanity House

Er is een digiles beschikbaar voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. De les is dankzij een uitgebreide docentenhandleiding eenvoudig in de klas uit te voeren.

Ga naar de digiles

 

Ook kun je de digiles tot september 2020 in het Humanity House boeken. Dan begeleidt een van onze museumdocenten het programma en kun je het combineren met alle andere educatieve programma’s van Humanity House. Voor meer informatie, vul het formulier onderaan deze pagina in.

Aanvullende filmopdracht

Wil je na afloop van de digitale les met de klas dieper ingaan op het thema vrijheid? Dat kan met een filmopdracht! Klassen van het basisonderwijs kunnen de les uitbreiden met een opdracht voor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Klassen van het voortgezet onderwijs kunnen deelnemen aan een animatie-workshop.