YVONNE: “IK VOEL ME GEEN VLUCHTELING IN NEDERLAND, IK VOEL ME EEN NEDERLANDER.”

Vluchtelingen beheersen het nieuws. Maar vaak wordt er óver hen gepraat, in plaats van mét hen. In Het Humanity House komen vluchtelingen zelf aan het woord. Want waarom laat iemand alles achter? En wat maakt een vluchteling allemaal mee tijdens en na zijn vlucht?

In onze ervaringsreis kruipen je studenten in de huid van een vluchteling. Daarna ontmoeten ze acht mensen die hun vluchtverhaal vertellen. Shaza Manla (12) uit Syrië bijvoorbeeld, een muziektalent met grootse plannen voor de toekomst. En de Irakese Akhrat Selevani (17), die vertelt hoe het voor haar was om acht jaar lang in allerlei Nederlandse asielzoekerscentra te wonen en te wachten.

WAT GAAN JE STUDENTEN DOEN?

Waarom besluit iemand te vluchten? In het voorgesprek stellen we je studenten confronterende vragen als: “Zou jij vluchten zonder je familie?”. Na elke vraag zoomen we in op een actueel thema. Met behulp van schurende vragen, feiten en cijfers bereiden we je studenten voor op de ervaringsreis.

Vervolgens worden je studenten persoonlijk ‘ingecheckt’ en gaan ze samen op reis met een opdrachtenboekje in de hand. Na afloop delen ze hun ervaringen. Wat heeft de reis losgemaakt?

Kortom: in ons museum zijn je studenten niet alleen toeschouwers, maar ook deelnemers, (mee)denkers en (mee)doeners.

COMBINEER!

Combineer de ervaringsreis met een persoonlijke ontmoeting met iemand anders die gevlucht is. Zo ontdekken studenten dat ‘een vluchteling’ een mens is net als zij, met dromen, gevoelens en angsten. Iemand die naar school gaat of werkt, graag tijd doorbrengt met zijn familie en vrienden en leuke dingen doet. Kortom: een leven leidt dat helemaal niet zo anders is als dat van hen. Of speel met je studenten de Humanity Game waarin ze in de schoenen gaan staat van een noodhulpverlener.