Humanity House X MBO - Wat betekent vrede voor jou? - Humanity House
2 juli 2020

Humanity House X MBO - Wat betekent vrede voor jou?

Wij vroegen de studenten in onze researchgroep hoe zij vrede zouden omschrijven.

In het Humanity House willen we onze bezoekers meegeven dat iedereen kan bijdragen aan een vreedzame samenleving. We brengen wereldwijde uitdagingen rondom vrede en conflict op een persoonlijke manier dichter bij onze bezoekers.

Maar wat betekent vrede eigenlijk? En hoe ervaren jongeren die opgroeien in Nederland dit begrip?

Freek: ”Vrede betekent voor mij dat ik mag denken wat ik wil denken en kan zeggen wat ik wil zeggen. Maar ook dat er genoeg eten en schoon water is. Dat ik een plek thuis kan noemen, waarvan ik niet bang hoef te zijn dat het er niet meer is als ik even weg ben.”

Hannah: “Vrede betekent ook dat er eindelijk rust is op aarde en er nauwelijks ruzie, conflicten of oorlogen zijn.”

Vrijheid moet ten koste van alles beschermd worden, het is iedereens recht om vrij te zijn.

Sem: “Ik zeg altijd dat Europa mijn achtertuin is, en Nederland mijn huis. De ruimte om vrij te kunnen reizen, mij te kunnen uitspreken over beleid, media en politiek is mij erg dierbaar. Vrijheid moet ten koste van alles beschermd worden, het is iedereen zijn recht om vrij te zijn.”

Laura: “Vrede is voor mij het kunnen zijn wie ik ben en dat ik met mensen om kan en mag die anders denken dan ik. Ik vertegenwoordig mensen in een gemeente, vrede is voor mij dan ook verbonden aan het zelf kunnen bepalen op welke politieke partij ik stem en kan steunen.”

Vrede en vrijheid lijken onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar is het ook mogelijk om vrede te ervaren in situaties waarin je persoonlijke vrijheiden worden beperkt?

Ylenia: “Als je een misdaad hebt begaan worden er beperkingen op je vrijheid geplaatst. Dat kan ik begrijpen. Wel moet iedereen voor hun mening kunnen uitkomen. Het is ook belangrijk dat er naar alle meningen wordt geluisterd en er tolerantie is voor mensen met een ander perspectief.”

Het allerfijnste is toch dat je je passie of hart kan en mag volgen.

Hannah: “Het allerfijnste is toch dat je je passie of hart kan en mag volgen. De mogelijkheid om te zeggen of te stemmen wat je wil is belangrijk. In Nederland leven wij in een democratie en dat gun ik iedereen op de wereld.”

Freek: “Vrede is voor mij toch echt gebonden aan vrijheid, waar wij in Nederland gelukkig al 75 jaar van mogen genieten.”

In navolging op deze gedachten kregen Sem, Hannah, Freek, Ylenia en Laura de opdracht om zelf een voorstel voor een educatief programma samen te stellen waarin op invoelbare wijze zichtbaar wordt hoe zij het belang en de kwetsbaarheid van vrede ervaren. In de volgende blog lees je meer over hun programma-idee├źn.

Vind je het interessant om op de hoogte te worden gehouden van dit traject? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over Humanity House X MBO. Op onze website vind je meer informatie over de doelstellingen van het project.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: