Yvonne Artis Shaw - Humanity House

Yvonne Artis Shaw (1962), Jamaica

Jamaica. Land van zon en zee, reggae en marihuana. Veel relaxter wordt het niet. Maar het paradijselijke eiland is niet voor iedereen een prettig en veilig thuisland: Jamaica wordt beschouwd als een van de meest homofobe landen ter wereld.

Yvonne zet zich als activist in voor de homogemeenschap en werkt voor de eerste LHBT-organisatie van Jamaica: J-FLAG. Als crisismedewerker doet ze zich voor als moeder, tante of vriendin van homoseksuelen om hen uit bedreigende situaties te halen. Ook vangt ze bij haar thuis LHBT-jongeren op die door hun familie worden verstoten.

Homoseksualiteit niet geaccepteerd

De gayscene in Jamaica is geweldig, volgens Yvonne. Bij mensen thuis worden feesten gegeven, waar mannen met mannen en vrouwen met vrouwen dansen en zoenen. Stiekem. Want in Jamaica wordt homoseksualiteit niet geaccepteerd. Op zo’n feestje leren Yvonne en Denise elkaar kennen. Yvonne omschrijft het zoals het nummer van Rihanna: ‘We found love in a hopeless place’.

Al is er een bloeiende gayscene, toch houden de meeste mensen in Jamaica hun seksuele geaardheid geheim. Wie openlijk homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender (LHBT) is, loopt namelijk grote kans bedreigd, mishandeld en zelfs vermoord te worden.

Yvonne

Bedreiging en intimidatie

Ook Yvonne en Denise krijgen met discriminatie te maken. Denise wordt ontslagen en geïntimideerd omdat ze lesbisch is. Nadat Yvonne in een televisiespotje voor de gevaren van hiv en aids waarschuwt, wordt ook zij bedreigd. Van haar buren hoort ze dat mensen haar huis in brand willen steken. Vanaf dat moment is hun situatie te gevaarlijk om in Jamaica te blijven. Ze vertrekken naar Nederland, dat ze kennen vanwege de homo-emancipatie. Twee jaar nadat Denise en Yvonne hier aankomen, trouwen ze.

De reis van Yvonne naar Nederland

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: