Humanity House sluit 1 november permanent de deuren

In december is het tien jaar geleden dat het Humanity House aan de Prinsegracht in Den Haag haar deuren opende. Een eigentijds museum dat complexe thema’s rond vrede en conflict inzichtelijk en invoelbaar maakt. Met bijzondere exposities en publieksevenementen was Humanity House het afgelopen decennium een podium voor honderden verhalen, gesprekken en ontmoetingen over wat het betekent om ontheemd te zijn, te moeten vluchten of als je rechten als mens worden geschonden. Meer dan 214.000 mensen bezochten sinds de oprichting het museum, waaronder 114.000 scholieren en studenten.

De coronacrisis heeft het Humanity House hard geraakt; vanaf maart zijn de inkomsten uit bezoek en verhuur nagenoeg stil komen te vallen. De afgelopen maanden nam het Humanity House al moeilijke beslissingen en voerde een reorganisatie en personele bezuiniging door. Daarnaast kreeg Humanity House in het voorjaar een positieve beoordeling maar een negatief advies van de Raad voor Cultuur voor toekenning van subsidie vanuit het Kunstenplan. Wachten op de definitieve beslissing over het Kunstenplan 2021-2024 van gemeente Den Haag, die deze week werd uitgesteld, duurt helaas te lang voor het museum om alle contractuele verplichtingen op tijd te kunnen afronden. Helaas betekent dit dat Humanity House op 1 november de deuren van het museum moet sluiten.

Hanneke Propitius, directeur Humanity House: “Het is ongelofelijk jammer dat in deze tijd van polarisatie en in de stad van Vrede en Recht geen ruimte is voor een plek als Humanity House. Samen met het team ben ik trots op wat er is bereikt de afgelopen jaren: alle ontmoetingen, gesprekken, tentoonstellingen en educatieprogramma’s hebben hopelijk geleid tot een ander perspectief en meer verbinding. Wij willen onze bezoekers, sprekers, studenten, partners en fondsen bedanken voor hun moed en lef om lastige onderwerpen met elkaar te bespreken om tegenstellingen te overbruggen.”

Tot zondag 1 november is Humanity House nog vol in bedrijf: op vrijdag, zaterdag en zondag is het museum geopend voor bezoek. Tot die tijd is de ervaringsreis en de tentoonstelling HISTORYTELLERS te zien en bezoeken. Ook heeft Humanity House het project 75 jaar VN in 75 verhalen ontwikkeld, in samenwerking met Just Peace, Nationaal Comité 4 en 5 mei en UNICEF Nederland. Hierover opent aanstaande zaterdag 17 oktober een openluchttentoonstelling op het Lange Voorhout in Den Haag. Op vrijdag 23 oktober wordt er een speciale NOS tv-uitzending aan gewijd. Op donderdag 29 oktober vindt het laatste programma plaats in Humanity House: The Refugee Millennial, een dialoog over een overkoepelend onderwerp: de liefde.

We bedanken u voor uw bezoek de afgelopen jaren. We hopen dat u ons nog bezoekt in de laatste weken: in het museum, via de tentoonstelling 75 jaar VN in 75 verhalen op het Lange Voorhout, via de website of via de live-stream van de liefdeseditie van The Refugee Millennial.

Namens het team van het Humanity House,
Hanneke Propitius
Directeur

Persvragen:
Elske Schreurs, elske.schreurs@humanityhouse.org