Humanity House sluit 1 november permanent de deuren

In december is het tien jaar geleden dat het Humanity House aan de Prinsegracht in Den Haag haar deuren opende. Een eigentijds museum dat complexe thema’s rond vrede en conflict inzichtelijk en invoelbaar maakt. Met bijzondere exposities en publieksevenementen was Humanity House het afgelopen decennium een podium voor honderden verhalen, gesprekken en ontmoetingen over wat het betekent om ontheemd te zijn, te moeten vluchten of als je rechten als mens worden geschonden. Meer dan 214.000 mensen bezochten sinds de oprichting het museum, waaronder 114.000 scholieren en studenten.

De coronacrisis heeft het Humanity House hard geraakt; vanaf maart zijn de inkomsten uit bezoek en verhuur nagenoeg stil komen te vallen. De afgelopen maanden nam het Humanity House al moeilijke beslissingen en voerde een reorganisatie en personele bezuiniging door. Daarnaast kreeg Humanity House in het voorjaar een positieve beoordeling maar een negatief advies van de Raad voor Cultuur voor toekenning van subsidie vanuit het Kunstenplan. Wachten op de definitieve beslissing over het Kunstenplan 2021-2024 van gemeente Den Haag, die tot half november werd uitgesteld, duurde helaas te lang voor het museum om alle contractuele verplichtingen op tijd te kunnen afronden. Helaas betekende dit dat Humanity House op 1 november de deuren van het museum heeft moet sluiten.

Hanneke Propitius, directeur Humanity House: “Het is ongelofelijk jammer dat in deze tijd van polarisatie en in de stad van Vrede en Recht geen ruimte is voor een plek als Humanity House. Samen met het team ben ik trots op wat er is bereikt de afgelopen jaren: alle ontmoetingen, gesprekken, tentoonstellingen en educatieprogramma’s hebben hopelijk geleid tot een ander perspectief en meer verbinding. Wij willen onze bezoekers, sprekers, studenten, partners en fondsen bedanken voor hun moed en lef om lastige onderwerpen met elkaar te bespreken om tegenstellingen te overbruggen.”

We bedanken u voor uw bezoek, samenwerking en/of steun de afgelopen jaren.

Namens het team van het Humanity House,
Hanneke Propitius
Directeur