Rampen & Conflicten: Orkaan Irma, 2017 - Humanity House
13 september 2017

Rampen & Conflicten: Orkaan Irma, 2017

Begin september 2017 raast orkaan Irma met verwoestende kracht over de Bovenwindse Eilanden, Cuba en de Verenigde Staten (Florida).

Het Rode Kruis

Orkaan Irma

Land: Bovenwindse Eilanden, Cuba, Verenigde Staten (Florida)
Periode: 6 tot en met 12 september 2017
Type ramp: orkaan
Ramp: orkaan Irma zaait dood en verderf en verwoest o.a. Sint-Maarten
Geschatte aantal slachtoffers: 81 doden, 4 miljoen getroffenen, duizenden mensen dakloos

Eind augustus begint boven de Atlantische Oceaan een storm die zich uiteindelijk zal ontwikkelen tot de vernietigende orkaan Irma. Terwijl Irma steeds meer in kracht toeneemt, verplaatst zij zich naar het westen richting het Caribisch gebied en de Verenigde Staten. Op 6 september bereikt de orkaan van categorie 5 op de top van haar krachten Barbuda. Met windsnelheden van 295 kilometer per uur raast de orkaan over het eiland. De verwoesting is compleet: 95% van het eiland verandert in een ravage en is nauwelijks nog bewoonbaar.

Kort daarop is Sint-Maarten aan de beurt. Het oog van Irma komt over het land en de orkaan van de zwaarste categorie raakt het eiland hard. Belangrijke knooppunten zoals het vliegveld en de haven zijn compleet verwoest. De straten liggen vol puin, auto’s staan onder water en huizen zijn onbewoonbaar. Het Rode Kruis schat dat 9 van de 10 gebouwen op Sint-Maarten beschadigd zijn. Een derde daarvan is compleet vernield. Uiteindelijk vallen er 4 doden.

De gebeurtenissen op Sint-Maarten zijn voor Nederland van extra betekenis. Sint-Maarten is een eiland in de Caraïbische Zee, dat verdeeld is in een Frans en Nederlands deel. Voorheen was het Nederlandse deel onderdeel van de Nederlandse Antillen. Sinds 2010 is het een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland draagt daarom mede verantwoordelijkheid voor de wederopbouw van het land. Een week nadat Irma over Sint-Maarten raast bezoeken koning Willem-Alexander en minister Plasterk het eiland.

Na de verwoesting van Sint-Maarten trekt Irma verder via het noorden van Cuba richting Florida in het zuiden van de Verenigde Staten. Tot op dat moment zijn er al 43 doden te betreuren en ook in de VS slaat de orkaan stevig toe. In Florida en omgeving sterven 38 mensen als gevolg van de orkaan. Op de eilandengroep Florida Keys wordt zeker een kwart van de huizen vernietigd. 10 miljoen Amerikanen zitten een tijd lang zonder stroom. Op 12 september is Irma eindelijk uitgeraasd. Er zijn dan 81 doden te betreuren en 4 miljoen mensen zijn in meer of mindere mate getroffen door de orkaan.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: