Rampen & Conflicten: Haïti. Orkaan Matthew. 2016 - Humanity House
10 januari 2017

Rampen & Conflicten: Haïti. Orkaan Matthew. 2016

De ravage die orkaan Matthew aanricht is enorm. Sommige dorpen en steden zijn volledig verwoest.

Oxfam Novib ICCO and Kerk in Actie Cordaid UNICEF Het Rode Kruis

Haïti. Orkaan Matthew. 2016

Land: Haïti
Periode: 4 oktober 2016
Ramp: Vooral kustplaatsen in het uiterste zuidwesten van het land worden zwaar getroffen door Matthew, die met windsnelheden van ca. 230 kilometer per uur over Haïti raast.
Geschatte aantal slachtoffers: Meer dan 1000 doden en een onbekend aantal gewonden. Zeker 1,4 miljoen mensen hebben hulp nodig.

De ravage die orkaan Matthew aanricht is enorm. Sommige dorpen en steden zijn volledig verwoest. De elektriciteit is uitgevallen, telefoonverkeer is niet mogelijk. Tienduizenden mensen zijn dakloos geworden. Doordat een groot gebied onder water staat en schoon drinkwater niet voorhanden is, is cholera uitgebroken. Deze zeer besmettelijke ziekte grijpt in het straatarme Haïti razendsnel om zich heen en zal naar verwachting nog meer dodelijke slachtoffers veroorzaken. Volgens de VN is ruim 100 miljoen euro nodig om alle slachtoffers te kunnen helpen.

Na een paar dagen komt de hulpverlening langzaam op gang. Ook Nederlandse hulporganisaties als het Rode Kruis, Cordaid, ICCO Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children en UNICEF zamelen geld in om zoveel mogelijk Haïtianen van schoon drinkwater, voedsel en onderdak te voorzien.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: