Rampen & Conflicten: Honduras & Nicaragua. Orkaan Mitch, 1998 - Humanity House
10 januari 2017

Rampen & Conflicten: Honduras & Nicaragua. Orkaan Mitch, 1998

Orkaan Mitch trekt eind 1998 een spoor van vernieling door Nicaragua, Honduras, El Salvador en Guatemala.

Oxfam Novib Stichting Vluchteling ICCO and Kerk in Actie Cordaid CARE Nederland UNICEF Het Rode Kruis

Honduras & Nicaragua. Orkaan Mitch, 1998

Land: Nicaragua en Honduras (meest getroffen)
Periode: 1998
Type ramp: Orkaan
Ramp: Orkaan Mitch komt met volle kracht aan op de kust van Honduras en draait langzaam weg over Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Mexico en Florida (VS)
Geschat aantal slachtoffers in de regio: Rond de 20.000. Ruim 2 miljoen mensen worden door de orkaan getroffen. Er is voor miljarden euro’s schade

Orkaan Mitch trekt eind 1998 een spoor van vernieling door Nicaragua, Honduras, El Salvador en Guatemala. De orkaan komt met een snelheid van 290 km per uur aan op de kust van Honduras. Daarna draait Mitch zeer langzaam over de andere landen. Het blijft als het ware ‘hangen’, waardoor het langdurig en extreem hard regent. Dat maakt de orkaan zo dodelijk en schadelijk. Op sommige plaatsen valt in korte tijd 900 millimeter water (ter vergelijk: in Nederland valt gemiddeld zo’n 800 mm per jaar!). Dit veroorzaakt enorme overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen. Hele dorpen worden weggevaagd. In Honduras wordt meer dan 70 procent van de landbouwgrond en de infrastructuur vernietigd! Van de teelt van Honduras’ belangrijkste exportproduct, de bananen, blijft nog maar 20 procent over.

Mitch treft als eerst de Baai-eilanden voor de kust van Honduras. Het eiland Guanaja wordt daarbij het zwaarst beschadigd. Alle huizen op het eiland worden vernietigd. De voltallige bevolking van 6.000 mensen raakt dakloos. Maar er vallen – wonder boven wonder – slechts 8 doden.

De Nicaraguanen die leven aan de voet van de vulkaan Casita komen er minder goed af. Als gevolg van de orkaan zakt er een grote modderstroom van de vulkaan naar beneden. In vijf minuten tijd glijden 200.000 kubieke meter rotsen, bodem en ontwortelde bomen van de zuidelijke flank omlaag. Aan de voet van de vulkaan is de modderstroom een kilometer breed en 3 tot 10 meter diep. Dorpen worden bedolven. De 2.000 bewoners overleven dit niet.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: