Rampen & Conflicten: Pakistan. Overstromingen, 2010 - Humanity House
23 januari 2017

Rampen & Conflicten: Pakistan. Overstromingen, 2010

‘Ik heb nog nooit zo’n ramp gezien.’ ‘Het is groter dan de tsunami in Zuidoost-Azië.’ Dit zegt de baas van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, bij een bezoek aan Pakistan.

Oxfam Novib Stichting Vluchteling ICCO and Kerk in Actie Cordaid CARE Nederland UNICEF Het Rode Kruis

Pakistan. Overstromingen, 2010

Land: Pakistan
Periode: 2010
Type ramp: Overstromingen door hevige moessonregens
Ramp: De moesson periode zorgt voor hevige regenval en ernstige overstromingen
Geschatte aantal slachtoffers: 2.000 doden. 14 miljoen Pakistanen worden getroffen

‘Ik heb nog nooit zo’n ramp gezien.’ ‘Het is groter dan de tsunami in Zuidoost-Azië.’ Dit zegt de baas van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, bij een bezoek aan Pakistan.
De overstromingen ontstaan aan het eind van juli 2010 door hevige moessonregens. In 24 uur valt er meer regen dan er in Nederland in een heel jaar valt! De gevolgen zijn enorm. Meer dan 2.000 mensen komen om het leven. Een gebied van vijf keer de omvang van Nederland overstroomt. Enkele miljoenen Pakistanen raken dakloos. In totaal worden maar liefst 14 miljoen mensen getroffen door het noodweer. Bijna evenveel als in heel Nederland wonen. Het is de ergste ramp die de Pakistani zich kunnen herinneren.

Als er op de wereld een ramp gebeurt, willen mensen helpen. Bij de organisaties achter giro 555 komt dan ook de vraag of er niet een nationale inzamelingsactie moet komen. Maar in het begin is er vaak nog veel onduidelijk. Hoe groot is de ramp werkelijk? Rechtvaardigt de ramp een groter opgezette nationale actie? Hoeveel fondsen zijn er nodig? Zijn de Nederlanders bereid geld te geven? Willen radio en tv er een avond aandacht aan besteden?
Tweeënhalve week na de ramp starten de hulporganisaties achter giro 555 een nationale inzamelingsactie voor Pakistan. Na vier weken is er ook op de radio en tv aandacht. Het levert ruim € 27 miljoen op. Het blijkt een van de succesvollere nationale acties te zijn.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: