Rampen & Conflicten: Sierra Leone. Modderstromen, 2017 - Humanity House
16 augustus 2017

Rampen & Conflicten: Sierra Leone. Modderstromen, 2017

Door modderstromen in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, zijn honderden mensen omgekomen.

Het Rode Kruis

Sierra Leone, modderstromen, 2017

Land: Sierra Leone
Periode: Augustus 2017
Type ramp: Overstromingen en modderstromen in de hoofdstad Freetown
Ramp: De grootste natuurramp die Sierra Leone ooit heeft meegemaakt
Geschat aantal slachtoffers: Ruim 300 doden; 3000 mensen getroffen

Bij de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown, is een heuvel gaan schuiven door zware regenval. Deze verschuiving veroorzaakt grote modderstromen, en duizend huizen worden volledig bedolven onder de modder. Ruim 300 mensen komen om en minstens drieduizend mensen zijn dakloos geworden. Honderden mensen zijn vermist.

Militairen worden ingezet om te helpen. Ook hulpverleners van het Rode Kruis zijn ter plekke om de slachtoffers van de natuurramp te helpen en om te zoeken naar overlevenden. Een hulpverlener van het Rode Kruis: “Hele wijken zijn weggevaagd door de modderstroom. We zoeken met blote handen in de modder om mogelijke overlevenden te redden.”

Regenseizoen

De natuurramp vindt plaats in de buitenwijken van Freetown, die in de heuvels liggen. Veel arme mensen hebben daar hun huizen gebouwd. De bouw van huizen in de heuvels werkt erosie in de hand. Daarnaast zorgt ontbossing ervoor dat het regenwater vanuit de heuvels steeds sneller naar de dalen stroomt. In het regenseizoen leidt dat vaker tot problemen. Helemaal omdat veel van de arme wijken in Freetown illegaal zijn gebouwd en geen afwateringssysteem hebben. Hierdoor kunnen regenwater en modder een verwoestende uitwerking hebben.

Infectieziekten

Hulporganisaties vrezen dat veel mensen ziek gaan worden door infectieziekten. Bij grote natuurrampen zoals deze modderstroom in Sierra Leone is de kans groot op verspreiding van ziektes als cholera, tyfus en diarree.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: