Rampen & Conflicten: Sri Lanka. Burgeroorlog, 1983-2009 - Humanity House
23 januari 2017

Rampen & Conflicten: Sri Lanka. Burgeroorlog, 1983-2009

Tamil rebellen starten de strijd voor een eigen staat en plegen regelmatig (zelfmoord)aanslagen. Het leger slaat hard terug.

Oxfam Novib Stichting Vluchteling Cordaid CARE Nederland UNICEF Het Rode Kruis

Sri Lanka. Burgeroorlog, 1983-2009

Land: Sri Lanka
Periode: 1983-2009
Type conflict: Burgeroorlog en etnische conflicten
Conflict: Regeringsleger en Tamil opstandelingen vechten een langdurige bloedige oorlog uit om zeggenschap
Betrokken partijen: Regering (Boeddhistisch en Singalees), Tamil Tijgers (Hindoeïstisch en Tamil)
Geschat aantal slachtoffers: 70.000-90.000 doden, 350.000 ontheemden en 1 miljoen vluchtelingen

Tussen 1983 en 2009 woedt er een oorlog tussen de Srilankaanse regering en de Tamil Tijgers. Dat zijn rebellen die opkomen voor de Tamil bevolkingsgroep. De Tamil zijn hindoes en wonen in het noorden en oosten van het land. Zij maken 18 procent van de bevolking uit. De Singalezen, boeddhisten, vormen met 75 procent de meerderheid. Na oplopende conflicten is de uitsluiting van de Tamil uit het Srilankaanse parlement begin jaren 80 olie op het vuur. Tamil rebellen starten de strijd voor een eigen staat en plegen regelmatig (zelfmoord)aanslagen. Het leger slaat hard terug. De Tamil Tijgers halen bij de vluchtelingen in het buitenland geld op om de strijd te betalen. De burgeroorlog eindigt in mei 2009 als de Tamil Tijgers door het Srilankaanse leger worden verslagen.

Achter de strijd op het paradijselijke eiland Sri Lanka gaat een lang conflict tussen twee groepen schuil. Het gaat over macht, uitsluiting en de beste baantjes. De Britse kolonialisten trekken eerst de Tamil minderheid voor. Bij de onafhankelijkheid in 1948 beloven de Singalezen en Tamil samen te werken. Maar de Singalese meerderheid bepalen steeds meer wat er gebeurt. Spanningen en geweld tussen beide groepen leiden in 1983 tot een complete burgeroorlog. Tamil strijden voor een onafhankelijke eigen staat, Tamil Eelam, in het noorden van Sri Lanka.
Door het conflict blijven steeds meer toeristen weg van het eiland. Zeker als Tamil rebellen zichzelf opblazen in de straten van de hoofdstad. Sri Lanka verliest daardoor veel inkomsten.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: