Rampen & Conflicten: Jamaica. Seksuele onderdrukking, 1864 – heden - Humanity House
8 februari 2017

Rampen & Conflicten: Jamaica. Seksuele onderdrukking, 1864 – heden

Mensen die openlijk homoseksueel, biseksueel of transgender (LHBT) zijn hebben dagelijks last van stigmatisering, discriminatie en geweld.

Jamaica. Seksuele onderdrukking, 1864 – heden

Land: Jamaica
Periode: 1864 – heden
Type conflict: onderdrukking van een bevolkingsgroep
Conflict: Mensen die openlijk homoseksueel, biseksueel of transgender zijn in Jamaica, hebben dagelijks last van stigmatisering, discriminatie en geweld

Het is in Jamaica strafbaar voor twee mannen om seks te hebben. De wet beschrijft seks tussen mannen onderling als ‘onnatuurlijk’ en een ‘afschuwelijk misdrijf’. Mensen die openlijk homoseksueel, biseksueel of transgender (LHBT) zijn hebben dagelijks last van stigmatisering, discriminatie en geweld. Religieuze instituten en bijvoorbeeld de muziekcultuur in Jamaica onderschrijven of moedigen homofoob gedrag zelfs aan. Veel lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgender Jamaicanen leven constant met een gevoel van angst om te worden achtervolgd, mishandeld, ontslagen, uit hun huis gezet, verkracht, geslagen of zelfs te worden vermoord. Hierdoor is Jamaica tot een van de meest homofobe landen ter wereld benoemd door mensenrechtenorganisaties. Daarbij komt ook nog dat er voor LHBT’s in Jamaica weinig of zelfs geen manieren zijn om de misdadigers voor het gerecht te dagen. In sommige gevallen is de politie zelf ook betrokken bij geweldplegingen of bedreigingen, grijpen ze niet in bij misdrijven of discrimineren ze LHBT’s wanneer zij aangifte doen van geweldplegingen of bedreigingen. Hierdoor doet lang niet iedereen aangifte van discriminatie of andere gerelateerde misdrijven. Ook rapporteren sommige LHBT’s misdaden niet aan de politie, vanwege angst om geassocieerd te worden met de LHBT-gemeenschap en zo nog meer gevaar te lopen voor hun eigen veiligheid.

In 2013 wordt de tiener Dwayne Jones gewelddadig om het leven gebracht door een menigte, nadat hij in vrouwelijke kleding naar een feest geweest is. Hij weet het feest binnen te komen als vrouw. Verschillende mannen dansen daar met hem. Als de mannen er achter komen dat Jones geen vrouw is vallen ze hem aan. Hij wordt geslagen, neergestoken, neergeschoten en overreden door een auto. Na het urenlange geweld overlijdt hij en wordt gedumpt in bosjes aan de kant van de weg. De politie die de moord onderzoekt arresteert en vervolgt niemand en de moord blijft onopgelost. De gebeurtenis haalt de voorpagina’s van de kranten in Jamaica en het verhaal haalt ook de internationale media. Sommigen beschuldigen Jones er op social media van, zelf verantwoordelijk te zijn voor zijn dood omdat hij de moordenaars provoceert door zich vrouwelijk te kleden. De moord wordt wel veroordeeld door de Jamaicaanse minister van Justitie.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: