Rampen en conflicten: Colombia. Burgeroorlog, 1964-2017 - Humanity House
20 december 2016

Rampen en conflicten: Colombia. Burgeroorlog, 1964-2017

De burgeroorlog tussen de marxistisch-leninistische FARC en de Colombiaanse regering kostte zeker 220.000 Colombianen het leven.

Oxfam Novib Cordaid CARE Nederland Stichting Vluchteling UNICEF Het Rode Kruis ICCO and Kerk in Actie

Land: Colombia
Periode: 1964-heden
Type conflict: Burgeroorlog, politiek conflict
Conflict: De macht om de productie en verkoop van drugs leidt tot steeds meer geweld en een burgeroorlog
Betrokken partijen: Colombiaanse leger, guerrillabewegingen FARC en ELN, gewapende groepen buiten het leger
Geschatte aantal slachtoffers: 220.000 doden, 5,7 miljoen vluchtelingen

Colombia werd meer dan 50 jaar geteisterd door een gewapend binnenlands conflict. Guerrillagroeperingen, gewapende groepen die niet tot het leger behoren (paramilitairen) en maffiabendes bestrijden elkaar op leven en dood. Ook het regeringsleger treedt vaak keihard op. In dat geweld worden burgers verkracht, vermoord of gedwongen te vechten voor een van de partijen. Of ze verdwijnen spoorloos. Door de burgeroorlog hebben in totaal 5,7 miljoen Colombianen hun huizen en dorpen moeten ontvluchten. Het zijn vooral inheemse groepen. In de meest gewelddadige periode, van 1996 tot 2005, worden er gemiddeld drie personen per dag ontvoerd. Bijna elke dag valt er wel een slachtoffer door een landmijn. De situatie is de laatste jaren verbeterd. De overheid en de FARC voeren in 2013 serieuze onderhandelingen voor vrede.

Drugs, wapens en de oorlog

Door de verdiensten uit de cocaïnehandel in de jaren 70 van de vorige eeuw kan de Colombiaanse maffia zich massaal bewapenen. Berucht zijn dan de maffiagroepen uit de steden Cali en Medellín. Zij exporteren de drugs illegaal naar met name de Verenigde Staten. Ook andere groepen grijpen naar de wapens. Paramilitairen laten zich door opdrachtgevers inhuren om mensen uit de weg te ruimen. De guerrillabeweging FARC verovert met geweld steeds meer land. Zij hebben 10-15 procent van de Colombiaanse grond in handen. Met die miljardenwinst van de productie en verkoop van drugs worden ook politici omgekocht en corruptie bevorderd. Daartegenover staat de War on Drugs. Dat is de oorlog die de overheid voert om de cocaïneproductie te bestrijden – met geld en advies van de Verenigde Staten.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: