SimSummit - Humanity House
SimSummit
SimSummit 4
SimSummit 3SimSummit 2SimSummit 1

Wereldvrede: dat willen we toch allemaal?

In 2018 bekleedde Nederland een jaar lang een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hier worden beslissingen genomen over de crisis en oorlogen in de wereld: het lot van de Rohingya, de oplopende spanning tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea en de voortdurende oorlog in Syrië. Nederland praatte een jaar lang mee in dit centrum van de macht. Wat betekent dat concreet en welke invloed had Nederland als relatief klein land in zo’n jaar?

In het simulatiespel maken leerlingen kennis met de processen van vrede maken en bewaken, en instituten als de VN-Veiligheidsraad die daaraan bijdragen.

Wat gaan je leerlingen doen?

In het fictieve land Qirabia zijn net verkiezingen geweest, maar de zittende president wil de verkiezingsuitslagen niet bekendmaken uit angst voor het verliezen van de macht. Onlusten breken uit bij de aanhangers van de oppositiepartij, de Groene Partij, die staat voor een duurzame ontwikkeling van de economie. Demonstraties en geweld verspreiden zich over het land en de lokale bevolking is in gevaar. Inwoners vluchten en de aanhangers van beide partijen eisen op gewelddadige manier steun voor hun zaak.

Leerlingen kruipen in de rol van ambassadeurs en vertegenwoordigen de landen die in 2018 lid waren van de Veiligheidsraad. Ze worden bijeengeroepen om de crisis op te lossen en hebben daar twee uur de tijd voor. De aard van het spel zorgt ervoor dat ze in korte tijd veel leren over internationale politiek en conflicten.

Optioneel: nagesprek met een expert

Wil je met je leerlingen inhoudelijk de diepte in en analyseren hoe het spel te vergelijken is met een daadwerkelijke vergadering van de Veiligheidsraad? In samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken bieden we een aanvullend nagesprek aan dat op aanvraag te boeken is bij SimSummit.

De Taskforce VN-Veiligheidsraad coördineerde de Nederlandse inbreng in de Veiligheidsraad. Een medewerker van dit team zal meekijken met het spel om na afloop de gebeurtenissen en de gemaakte keuzes met de leerlingen te evalueren. Welke internationale verhoudingen spelen een belangrijke rol? En op welke manier probeert Nederland zich in te zetten voor een wereld van vrede en veiligheid? Deze vragen komen aan bod in de nabespreking.

Details

Doelgroep:havo / vwo bovenbouw
Duur en prijs:120 minuten | €150,-
Incl. nagesprek:150 minuten | €200,-
Betaling:Per factuur of CJP Cultuurkaart
Aant. leerlingenMax. 30 per groep
Aant. begeleiders2 vanuit school

*Prijzen zijn inclusief btw


Reserveren

Leerdoelen

Aansluiting bij de vakken:
Burgerschap, Maatschappijleer, Geschiedenis en Aardrijkskunde

Aansluiting bij de kerndoelen:
Mens & Maatschappij (36, 38, 43, 47)
Nederlands (1, 5, 6, 8, 9, 10)

Vaardigheden:
Kritisch, creatief en oplossingsgericht denken, samenwerken, debatteren, presenteren voor een groep

Doel van de les

 • Leerlingen weten wat de VN-Veiligheidsraad doet.
 • Leerlingen leren wat de dilemma’s zijn van internationale besluitvorming.
 • Leerling leren na te denken over geo-politieke oorzaken van en oplossingen voor een internationaal conflict.
 • Leerlingen leren hun standpunt op een overtuigende manier te formuleren.
 • Leerlingen leren prioriteren en te onderhandelen over hun belangen.

Partners

Neem je leerlingen alvast mee in de wereld van de VN-Veiligheidsraad

NOS op 3: De wereld van de VN

SimSummit VN

De Verenigde Naties zijn overal en altijd wel ergens op de een of andere manier in het nieuws. Van Veiligheidsraad tot UNICEF en van de Wereldgezondheidsorganisatie tot vluchtelingenkamp. De VN heeft vele gezichten en heeft inmiddels een waslijst aan grootse prestaties. NOS op 3 duikt dieper in de wereld van de VN om dit veelkoppige monster een beetje te bevatten.

TERUGBLIK

SimSummit 5

Wat heeft Nederland bereikt tijdens het tijdelijk lidmaatschap in 2018? Zijn alle mogelijkheden benut of heeft Nederland kansen laten liggen? Lees deze terugblik van de Clingendael Spectator.


Lees meer »

De Veiligheidsraad in 4 minuten

VN Veiligheidsraad

Wat kan een klein landje als Nederland inbrengen bij grote onderwerpen zoals Noord-Korea en Iran? Michel Kerres, redacteur geopolitiek van NRC, legt het uit in een korte video.


Lees meer »
 • Ik wil meer weten

  Voor mogelijkheden en prijsopgaven kunt u, geheel vrijblijvend, contact met ons opnemen.

  * verplichte velden, maar hoe meer wij weten, des te beter kunnen wij u van dienst zijn.
 • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Ik heb een vraag, bel me terug

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.