75 jaar VN in 75 verhalen - Humanity House

Tentoonstelling

overzicht
17.10.20 t/m 29.11.20

75 jaar VN in 75 verhalen

Tentoonstelling Lange Voorhout

De Verenigde Naties bestaan dit jaar 75 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum is tot en met 29 november de tentoonstelling 75 jaar VN in 75 verhalen te zien op het Lange Voorhout in Den Haag. In deze buitententoonstelling worden 75 persoonlijke verhalen verteld door mensen wiens levensverhaal verbonden is met de de Verenigde Naties.

De verhalen laten een persoonlijk perspectief zien op de geschiedenis en de idealen die ten grondslag lagen aan de oprichting van deze organisatie: solidariteit en medemenselijkheid. Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende en uiteenlopende getuigenissen. Die terugvoeren op de overtuiging dat iedereen bij kan dragen aan die idealen.

De gratis toegankelijke tentoonstelling op het Lange Voorhout benadrukt deze menselijke diversiteit in een opvallende 100 meter lange kleurrijke stapeling van verhalen in woord en beeld. Een dynamisch geheel waarin de 75 getuigenissen worden afgewisseld met levensgrote portretfoto’s van de jonge fotograaf Mafalda Rakoš. Niet het institutionele maar het menselijke belang van de VN wordt zo centraal gesteld. De beelden worden op grote, middelgrote en kleine fotozuilen afgebeeld samen met de verhalen en belangrijkste inzichten in de vorm van korte citaten. Het creatieve concept, ontwerp en realisatie zijn van bureau Kummer & Herrman.

75 jaar VN in 75 verhalen
De 75 verhalen zijn ook te lezen en te beluisteren op vrijheid.nl. Verhalen van onder meer de kleindochter van medegrondlegger Eleanor Roosevelt Nina Roosevelt-Gibson, generaal van de VN-troepen Patrick Cammaert, hulpverlener Arjan Erkel, documentairemaker Sinan Can en schrijver Arnon Grunberg over vredesmissies, vluchtelingenhulp, voedselprogramma’s en mensenrechten. Het zijn persoonlijke optekeningen, ook kritische noten maar vooral getuigenissen van solidariteit, samenwerking en medemenselijkheid.

23 oktober TV uitzending 75 jaar VN
Op 23 oktober wordt om 20.25 uur op NPO 1 door de NOS een speciaal programma uitgezonden vanuit het Vredespaleis in Den Haag dat in het teken staat van 75 jaar Verenigde Naties. Het programma wordt ingeleid en afgesloten met beelden van de toespraak die de Koning eerder hield tijdens de (digitale) viering van 75 jaar VN tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Koningin Máxima gaat in een videoboodschap in op het belang van goede en veilige toegang tot financiële diensten om mensen betere kansen te geven op economische en sociale ontwikkeling. Zij is sinds 2009 speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Vanuit het VN-hoofdkwartier in New York levert VN-secretaris-generaal António Guterres een bijdrage en presentator Saïda Maggé interviewt Karel van Oosterom (van 2013 tot medio 2020 Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de VN) en Jahkini Bisselink (tussen 2017 en 2019 de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger bij de VN). Tijdens de uitzending is niet alleen aandacht voor de geschiedenis, maar vooral ook voor de waarden van de VN, aan de hand van persoonlijke verhalen. Die verhalen worden ondersteund door muziek van een groot aantal artiesten: Jeangu Macrooy, Giovanca, Douwe Bob, Maan, Ntjam Rosie en Bastiaan Everink. Acteur Benja Bruijning is de verteller.

Organisatie
75 jaar VN in 75 verhalenis een initiatief van Humanity House, stichting Just Peace, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en UNICEF Nederland, met steun van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag, het vfonds, Fonds 1818.

Foto’s: Martijn Beekman

Openingstijden

  • gesloten
  • gesloten

Over de makers