Tentoonstellingen

Ai Weiwei – Relating to Refugees

Twee zalen van het Humanity House zijn bedekt met duizenden iPhone foto’s die kunstenaar en activist Ai Weiwei maakte in vluchtelingenkampen in Duitsland, Griekenland, Turkije, Libanon, Jordanië, Israël, Gaza en Kenia. Relating to Refugees (2016) verbeeldt de enorme omvang van de huidige vluchtelingencrisis.

Gezichten die hoop en wanhoop uitdrukken, leeggelopen reddingsboten, afgedankte zwemvesten, geïmproviseerde steden en het dagelijks bestaan zijn gevangen in meer dan 16.500 beelden die Ai Weiwei met zijn iPhone heeft vastgelegd tijdens zijn bezoeken aan vluchtelingenkampen in Duitsland, Griekenland, Turkije, Libanon, Jordanië, Israël, Gaza en Kenia. Samen geven de beelden van Relating to Refugees de immense omvang van de vluchtelingencrisis weer.

Als politiek vluchteling voelt Ai Weiwei zich verwant met de groeiende stroom migranten die Europa probeert te bereiken. Hij documenteert de migratie van honderdduizenden individuen die zijn gevlucht voor de onderdrukking door het systeem en vervolgens vaak stuiten op de strenge asielprocedures en de xenofobie van een ander systeem.

Sinds zijn eerste bezoek aan het Griekse eiland Lesbos in december 2015 fungeert de Instagram-feed van Ai Weiwei en zijn team in feite als een real-time nieuwsdienst. Relating to Refugees symboliseert als een hedendaags wandtapijt Ai Weiwei’s gebruik van het internet en social media. Hij beschouwt blogs, Twitter en Instagram als democratische ruimtes die vrijheid van meningsuiting mogelijk maken en waarmee bewustwording kan worden gestimuleerd.

Relating to Refugees was eerder onderdeel van de tentoonstelling #SafePassage van Ai Weiwei die in het najaar van 2016 te zien was in Foam Amsterdam.

Let op: Relating to Refugees is in het weekend altijd te bezoeken. Doordeweeks kan het zijn dat (een deel van) de tentoonstelling niet toegankelijk is. Wil je er zeker van zijn dat je alles in zijn geheel kan bezichtigen, neem dan vooraf even contact met ons op via info@humanityhouse.org.


Dit is een onderdeel van dossier