Amnesty International: Oorlog in Raqqa - Humanity House

Tentoonstelling

overzicht
22.10.19 t/m 10.11.19

Amnesty International: Oorlog in Raqqa

De Verenigde Staten (VS) leidden van juni tot oktober 2017 een militaire missie om Islamitische Staat (IS) uit de stad Raqqa te verdrijven. Deze missie werd een van de meest verwoestende aanvallen in de moderne oorlogsvoering. Duizenden burgers werden hierbij gedood of raakten gewond. Huizen, bedrijven en infrastructuur werden in puin gelegd. 

Burgers zaten letterlijk gevangen tussen twee vuren. IS-scherpschutters en mijnen maakten vluchten onmogelijk en bombardementen en luchtaanvallen door de door de VS geleide coalitie verwoesten hun huizen. Vele burgers vonden hierdoor de dood.

De luitenant-generaal die de aanval leidde beweerde dat de luchtaanvallen op Raqqa ‘de meest precieze in de geschiedenis’ zijn. Amnesty International laat in deze tentoonstelling zien dat de realiteit compleet anders is.

In de tentoonstelling worden de verhalen van families die tijdens de oorlog in Raqqa leefden verteld. Aan de hand van foto’s, video’s, satellietbeelden en kaarten maakt de bezoeker kennis met hen. Dwaal door de stad en ontmoet overlevenden, luister naar hun verhalen en bezoek de ruïnes van hun huizen.

Maandenlang onderzocht Amnesty International de aanvallen op Raqqa. Onderzoeker Donatella Rovera bezocht de verwoeste stad tussen februari 2018 en februari 2019 meermaals. Met haar team onderzocht zij meer dan tweehonderd locaties van bombardementen en interviewde meer dan vierhonderd getuigen en overlevenden. De onderzoekers analyseerden daarnaast open bronnen, zoals duizenden berichten op sociale media. Vrijwilligers hielpen met het analyseren van satellietbeelden. Zo stelde Amnesty vast wanneer elk van de 11.000 verwoeste gebouwen geraakt werd.

Amnesty International is een wereldwijde beweging van meer dan zeven miljoen mensen die strijden tegen onrecht. Amnesty doet onderzoek, voert actie en steunt verdedigers van mensenrechten wereldwijd. In meer dan 150 landen voert Amnesty actie voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid.

Openingstijden

  • gesloten
  • gesloten

Over de makers

Donatella Rovera is senior crisis response adviser bij Amnesty International. De afgelopen twintig jaar reisde ze voor Amnesty naar de meest gevaarlijke conflictgebieden op aarde om mensenrechtenschendingen in crisissituaties te documenteren. De laatste twee jaar was Rovera in Syrië, Somalië en Zuid-Sudan. Daarvoor onderzocht ze mensenrechtenschendingen in Libië, de Palestijnse gebieden, Ivoorkust, Libanon, Algerije en Irak. ‘Ik werk al twintig jaar als onderzoeker, heb oorlogsgebieden in Algerije, Irak, Libanon en Palestina gezien, maar Raqqa slaat alles. Er is geen pand zonder schade.’