Een vlag voor We Are Here FC - Humanity House

Tentoonstelling

overzicht
14.01.20 t/m 02.02.20

Een vlag voor We Are Here FC

Het voetbalteam We Are Here FC heeft een logo, sjaals, shirts en voetbalkaartjes, maar nog geen vlag. Van september tot en met december 2019 zijn Haagse schoolkinderen in het Humanity House aan de slag gegaan om deze te ontwerpen voor de club. De 22 vlaggen zijn nu te zien in Humanity House. Eén van deze ontwerpen wordt door een kunstenaar verwerkt tot de definitieve vlag van het team.

We Are Here is een groep ongedocumenteerde vluchtelingen. Hun aanvraag voor een verblijfsvergunning is afgewezen door de Nederlandse overheid. Dat betekent dat zij geen recht hebben op onderdak, niet mogen werken en geen studie mogen volgen.

Deze mensen staan letterlijk op straat en kunnen vaak niet worden uitgezet naar hun thuisland. Zo belanden zij tussen wal en schip, in een grijs gebied. We Are Here is opgericht om hun situatie zichtbaar te maken en aandacht te vragen.

Zichtbaarheid en identiteit

Vanuit We are Here ontstond het voetbalteam om elkaar beter te leren kennen, maar ook uit de behoefte om ergens bij te horen. Het ontbreken van zichtbaarheid en identiteit is voor de spelers van We Are Here FC een groot thema in hun leven. Daarom is de juiste vlag met een mooie boodschap erachter, een waardevolle toevoeging voor het team. Dat maakt de samenwerking tussen Humanity House en We Are Here extra bijzonder.

Openingstijden

  • gesloten
  • gesloten

Over de makers

Driehonderd Haagse scholieren van CBS de Horizon, De Diamant, Willem de Zwijgerschool, Samenwerkingschool Emmaus, Statenkwartierschool, De Herenwegschool en WSKO Basisschool de Hofvilla werken mee aan dit project. Het vlaggenproject is onderdeel van de Cultuurmenu voor cultuuronderwijs op Haagse scholen. De leerlingen gingen eerst in gesprek met een voetballer van We Are Here FC. Kunstenaar Katarína Gališinova begeleidde hen bij het ontwerpen van de vlaggen. Gališinova is, samen met twee andere kunstenaars, verantwoordelijk voor alle artistieke ontwerpen en vormgeving van We Are Here FC.